Uzun yıllar Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı Ege Linyit İşletmesi Eynez Yeraltı Kontrol Şube Müdürlüğü’nde çalışan bir denetçi, çarpıcı açıklamalar yaptı.

Eski denetçi, bölgedeki iki madeni denetlemekle görevli müdürlük çalışanlarının denetimleri aksattığını söyledi. Her vardiyada yer altında olması gereken kamu görevlilerinin haftada bir ya da iki defa kömür çıkarılan alana inerek üstünkörü denetleme yaptığını iddia etti.

Zaman'da yer alan habere göre ismini vermek istemeyen eski maden denetçisi, Soma’da her vardiyada yer altında olması gereken müdürlük çalışanlarının ancak haftada bir ya da iki defa kömür çıkarılan alana inerek üstünkörü bir denetleme yaptığını ileri sürdü.

Burada görevli olan Türkiye Kömür İşletmeleri Müessese Müdür Yardımcısı Ali Ulu’nun şüpheli sıfatıyla ifadesinin alındığını ifade ederek, görev yapan diğer denetçi ve çalışanların hepsinin ifadesinin alınması gerektiğini belirtti. Eski denetçi, facianın sorumluluğunun sadece şirket yönetimi ve çalışanlarıyla sınırlı tutulmak istendiğini, ucu çok daha ileri giden ELİ Kontrol Şube Müdürlüğü’nün sorumluluğunun kamuoyundan saklanmak istendiğini öne sürdü.

Mülkiyeti devlete ait bazı madenlerin rodövans (rezervlerin özel sektöre ücret karşılığında kiralanması) usulüyle işletildiğini, Soma Kömürleri AŞ’nin de bu şekilde çalıştığını hatırlatan denetçi, “Vardiyada normalde en fazla 500 ton çıkarken rodövansa geçtikten sonra üretim 4 bin tona yükseldi.” dedi. Kömürü devletin aldığını, şirketin de ton başına para kazandığını söyleyen eski denetçi, madenlerde mekanize, yarı mekanize ve kara tumba isimli üç yöntemle üretim yapıldığını, kara tumba metodunun çok önceden yasaklanmış olmasına rağmen denetimlerde, tamamen siyasi ilişkilerle bunun da görmezden gelindiğini ileri sürdü.