Gün içerisinde yoğun geçen yaşantıda, kısa bir mola esnasında kahve tüketimi vazgeçilmezlerden biridir. Günün stresini azaltmaya yardımcı olan kahve, günümüzde oldukça tüketimi yaygın olmaktadır. Bununla birlikte sohbet esnasında, sabahları uyanabilmek için, dinlenmek amaçlı, keyif için ve günün her saat diliminin de tüketimi sağlanmaktadır. Kahve, vücudumuza eğer bir sağlık probleminiz yoksa pek çok olumlu etkileri bulunmaktadır. Peki, kahve tüketiminin faydaları nelerdir? Günlük alınması gereken kafein miktarı ne kadardır? Ve fazla kahve tüketiminin zararları nelerdir? İzmir diyetisyen Deniz Zünbülcan, kahvenin faydalarını, zararlarını ve ne kadar tüketilmesi gerektiğini anlattı..

Herkes tarafından sevilen kahve, metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakımını olumlu yönde etkilemektedir. Uyarıcı etkiye sahip olmasıyla birlikte ilk yudum içildikten 10 dakika sonrasında kendini daha enerjik hissetmene yardımcı olacaktır. Depresyon eğilimi riskini azaltmaktadır. Antioksidan açısından yüksek olmasıyla birlikte yaşlanma karşıtıdır. Aynı zamanda Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkilere sahiptir. Ayrıca diyet yapan kişilerin ara öğünlerde kahve tüketmesi durumunda kendilerini daha tok hissetmelerini sağlayarak, kişinin kilo vermesine de yardımcı olmaktadır.

Kahvenin faydalarının olduğu gibi zararları arasında da; kalp problemleri, kemik kaybı, idrar çıkışında artış, uyku düzensizliği gibi sağlık problemlerine de yol açmaktadır. Ayrıca günlük alınması gereken kafein sınırının da 300 mg kadar olması gerekmektedir. Yani kısacası gün içerisinde ne kadar kahve içmenizin yanı sıra içtiğiniz kahvenin fincan boyutuna da dikkat etmeniz önem taşımaktadır. Aşağıda verilen verilere göre gün içerisinde hangi kahveyi ne kadar tüketmeniz gerektiği yer almaktadır. Böylece aşırı miktarda kahve tüketmenin sonucunda oluşabilecek çarpıntı, uyku problemi, şişkinlik, ödem gibi pek çok durumun oluşmasına karşı meydana gelebilecek problemlerin de önüne geçmiş olacaksınız. Sizlere özel hazırlamış olan günlük alınması gereken kafein miktarıyla birlikte beslenme programınızın ara öğünlerinde bilinçli bir şekilde kahve tüketmenizi sağlamanız mümkün olacaktır.

Espresso (60ml): 100 mg kafein

Cappucino (200ml) : 100 mg kafein

Türk Kahvesi: (1 fincan) : 57 mg kafein

Filtre Kahve (100 ml) : 70 – 100 mg kafein

Çözünebilir (hazır) kahve (200 ml) : 100 mg kafein

Kafeinsiz kahve (200 mg): 5 mg kafein

deniz-diyetisyen