Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaftancıoğlu hakkında 5 ayrı gerekçeyle verilen hapis cezasının 'silahlı terör örgütü propagandası yapma' suçundan bozulmasını, 4 suçtan verilen hapis cezasının ise onanarak, 8 yıl 2 ay 20 gün hapis ile cezalandırılmasını istemişti.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bugünkü 'Kaftancıoğlu kararı iktidarın kâbusu olabilir' başlıklı yazısında, davaya ilişkin Yargıtay kulislerinde konuşulanları yazdı.

Yargıtay Başsavcılığı’nın istediğinin olması durumunda Kaftancıoğlu'nun 13 aydan fazla cezaevinde kalacağına belirten Pehlivan, "Seçime giden Türkiye’de kimse 'Kaftancıoğlu kesinlikle tutuklanmaz' diyemiyor" yazısından sonra çeşitli tepkiler ve duyumlar aldığını aktardı.

Davayla ilgili söz konusu yargı çevrelerinin “Eğer bugün buradan hapis kararı çıkarsa, yarın sanık sandalyesine oturtulacak çok kişi olur” dediğine dikkat çeken Pehlivan'ın yazısını ilgili bölümü şöyle:

"Dava dosyasına baktığınızda, Kaftancıoğlu’nun cezaevine atılmak istenmesinde 'delil' ne? 2012-2017 yılları arasında Twitter’da attığı mesajlar. İşte 'suç' 10 yıl önceki sosyal medya mesajlarında bulununca, Yargıtay’da farklı görüşler çarpışıyormuş.

Dosyanın cezayla sonuçlandırılmasını arzulayanlar olduğu kadar, uyutulmasını ve hatta bozulmasını savunanlar da varmış. Çünkü, eğer 10 yıl önceki mesajlardan hapis kararı verilirse, bunun olası sonuçlarından endişe ediliyormuş.

Hayır, sadece 'Kaftancıoğlu’nun mağdur edilmesi CHP’ye yarar' görüşünden bahsetmiyorum.

Daha geleceğe bakan bir senaryo da dillendiriliyormuş.

Yargıtay içinde 'Bir siyasetçi olan Kaftancıoğlu’na ceza verirsek emsal karar olur. Bu da yarın iktidar temsilcilerinin de eski sosyal medya paylaşımlarından dolayı yargılanabilmesinin yolunu açar' diye düşünenler varmış. 

Bakalım, yüksek mahkemede hangi görüş ağırlığını koyacak..."