Türkiye’de bakır üretiminin artırılmasına karşı çıkanların ‘kafalarını kopartacakları’nı söyleyerek tehdit eden Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkında suç duyurusunda bulunan Şendoğan Yazıcı adlı yurttaş gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alındı.

Yazıcı, ifadesinin alınmasının ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı. “Milletin a…. koyacağız” sözüyle bilinen Mehmet Cengiz’e ait Eti Bakır A.Ş. tarafından Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde yapımı planlanan bakır madeni çevresinde dönen tartışmaya Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un sözleri damga vurmuştu.

Yavuz, geçtiğimiz günlerde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) düzenlenen, ‘Artvin’de Madencilik’ konulu panelde, “Eğer bakır ihtiyacımızın yüzde 80’ini dışarıdan ithal ediyorsak buna müdahale edeceğiz. Kimse engel olamaz. Türkiye’de bakır üretiminin artırılmasının önündeki tüm engellerin kafasını koparacağız” demişti.

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği) Yavuz’un bu sözlerine karşı, ‘tehdit, yargılamayı etkileme, kamu yetki ve görevini kötüye kullanma yoluyla Anayasa, 657 sayılı Yasa ve Ceza Kanuna muhalefet’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

'CAN GÜVENLİĞİMDEN ENDİŞELİYİM' DEMİŞTİ

Şendoğan Yazıcı da Vali Yavuz’un sözleri üzerine şikayette bulunmuş, ardından kısa bir açıklama yaparak şöyle demişti:

“Vali, yaşadığım yörede Cerattepe Maden işletmesine karşı olan tarafımı ve benim gibi binlerce kişiyi açıkça tehdit etmiştir. Vali, OHAL kapsamında tüm güvenlik birimleri emrindedir. Beyanı açık bir tehdittir. Cerattepe Maden işletmesine ya da benzer herhangi bir projeye karşı çıkmamız halinde; tarafımızı bir engel olarak görerek ‘kafamızı kopartabilecek’ imkan ve olanaklara sahiptir. Trabzon Valisinin bu beyanı ile can ve mal güvenliğimden endişe etmekteyim.”

Karadeniz İsyandadır Platformu’nun duyurduğuna göre, Yazıcı, suç duyurusunda bulunmasından günler sonra bugün saat 13:30’da Artvin’in Borçka ilçesindeki işyerinden polislerce gözaltına alındı. Yazıcı’nın Artvin savcılığına götürüldüğü belirtildi. Yazıcı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

(Kaynak: Diken)