İran’da salı günü İran ve Suriye milli takımları arasında yapılacak 2018 Dünya Kupası eleme maçının biletleri internette satışa sunulduğunda kadınlara özel bilet satışı ülkede gündem oldu.  Twitter’da Farsça “Biletim var” anlamına gelen hashtag açıldı.

DW Türkçe’nin İran’da yayınlanan reform yanlısı Shahrvand gazetesinden aktardığına göre futbolsever Arife Elyasi, yaşadıklarını “Çok heyecanlandım… İnanılmaz bir olaydı” diye anlattı. Aynı gazeteye konuşan başka bir İranlı kadın, Zehra Caferzade, futbol sevmemesine rağmen bilet aldığını söyledi. Caferzade “Eğer yapmasam çok önemli bir olayı kaçırmış olacağım hissiyatına kapılmıştım” dedi.

Ancak İranlı kadınların yaşadığı heyecan, yapılan resmi açıklama ile yerini hayal kırıklığına bıraktı. İran Futbol Federasyonu’ndan yapılan yapılan açıklamada Tahran’daki “Azadi Stadyumu’nda yapılacak İran-Suriye karşılaşmasının kadınların huzurunda yapılmasına izin verilmesi konusunda bir plan yoktur” denildi ve “teknik bir hata” olduğu belirtildi.

Federasyon kadınların biletlerinin iptal edilip ücretlerinin iade edileceğini bildirdi.

İran’da 1979 İslam Devrimi’nden bu yana kadınların futbol ve güreş gibi bazı spor aktivitelerini izlemesi yasak. İran 2018 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan ilk ülkelerden biri olmuştu.