Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Mutlu Evliliğe İlk Adım’ adlı seminerlerde ‘erkeğe itaat’ edilmesi gerektiği anlatırken, toplantılara sadece kadınların alındığı belirtildi.

Belediyenin cinsiyetçi tutumuna Urfa Kadın Platformu tepki gösterdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Urfa’da çocuk yaşta evliliklerin önüne geçebilmek adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 4 aşiret lideriyle protokol imzalamış, bu yöntem kadın kurumlarının tepkisine neden olmuştu.

Bu olayın yankıları henüz sürerken Urfa Büyükşehir Belediyesi, ‘aile bütünlüğünün korunması ve güçlendirilmesi’ sloganıyla ‘Mutlu Evliliğe İlk Adım’ isimli eğitimler düzenlemeye başladı. Eğitimler Urfa’da boşanma oranlarındaki artışın önüne geçmek ve ‘aileyi kurtarmak’ amacıyla verilirken, eğitimlerde ‘Aile İçi İletişim’, ‘Eşler Arası İletişim ve Anne - Baba Çocuk ilişkisi’ başlıkları işlendi.

Ancak her ne kadar ‘Eşler arası iletişim’ denilse de eğitimlere sadece kadınların alınması dikkat çekti.

Urfa Kadın Platformu üyesi Avukat Ayşe Şehriban Demirel, şiddet vakalarının arttığı şu günlerde Urfa’da eğitim adı altında verilen ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren yaklaşımların devlet kurumları tarafından desteklenmesindeki tehlikelere dikkat çekti.

EŞİTSİZLİK DESTEKLENİYOR

Bu tarz eğitimlere sadece kadınların alınmasını da eleştiren Demirel, “Evliliklerde yaşanan sorunların kadınlardan kaynaklandığı gibi bir algı oluşturuluyor. Topluma toplumsal cinsiyet eşitliğine dair topyekun bir eğitim verilmesi gerekirken, kadına yönelik yanlış, eksik bilgiler aktarılıyor. Bu valilik, kaymakamlık, belediye gibi kurumların eliyle yapılıyor. Sanki ev içinde bütün sorunların kaynağı kadınlarmış gibi sadece kadınlara dönük eğitimler veriliyor” dedi.

Aile kavramının kutsanması ve sadece kadının sorumluluğuna bırakılmasının kadına yönelik şiddette artışa neden olduğunu vurgulayan Demirel, “Bunlara bağlı olarak boşanmalar da artar. Boşanmanın nedeni kadının şiddet görmesi ve bu şiddete boyun eğmemesidir. Hukukçu kadınlar olarak mahkeme salonlarında şahit olduğumuz boşanma davalarındaki asıl neden, erkeğin kadına bakışı, zihniyetidir” ifadelerini kullandı. Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği son ‘eğitim’ programına sadece kadınların katılım sağladığını hatırlatan Demirel, belediyenin bu durumu açıklamasını istedi. Eğitimlerin kadınların evli oldukları erkeklere karşı ne yapması gerektiği, ‘erkeğe itaat etmesi’ gerektiği düşüncesinin aşılandığını söyleyen Demirel, bu önerilerin kadını toplumdan uzaklaştırdığını ve kabul edilemez olduğunu kaydetti.