Kadınlar Tenis Birliği (WTA), iki haftadır kendisinden haber alınamayan tenisçi Shuai Peng'in yaptığı cinsel saldırı suçlamalarına tatmin edici bir yanıt alamadıkları takdirde Çin'de yapılacak onlarca milyon dolarlık turnuvaları ülkeden çekeceklerini açıkladı.

CNN'e konuşan WTA Başkanı Steve Simon, bu konunun işten daha önemli olduğunu belirtti.

Çin'de sadece 2019 yılında, Shenzhen'de yapılan WTA finalleri de dahil, dokuz turnuva düzenlendi.

İki hafta önce sosyal medyada eski Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli'yi cinsel saldırıyla suçlayan Shuai Peng'den haber alınamayınca sosyal medya paylaşımları artmıştı.

Peng'in sosyal medya postu da hemen silinmiş ve paylaştığı başlık platformdan kaldırılmıştı.

Konuya dikkat çekilince bu hafta sporcunun gönderdiği öne sürülen bir e-mailde, "Kayıp değilim. Güvenliğimle ilgili bir sorun yok. Sadece evde dinleniyorum. Her şey yolunda" ifadeleri yer alıyordu.

WTA ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada Çinli tenisçi Shuai Peng'in gönderdiği iddia edilen e-maile şüpheyle yaklaştığını belirtti.

Kamuoyunun, kayıp tenisçinin güvende olduğuna dair bağımız kaynaklarca teyit edilmiş somut bir kanıtı görmesi gerektiğini açıkladı.

E-mailde ayrıca cinsel saldırı iddiasının doğru olmadığı belirtiliyordu.

Çin hükümetinden ya da eski başbakan Gaoli'den konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Suçlanan Zhang Gaoli 2013-2018 yılları arasında Çin Başbakan Yardımcısı'ydı ve Devlet Başkanı Şi Jinping'e en yakın isimlerden biriydi.

İNANMAKTA ZORLANIYORUM

Steve Simon, WTA'nın internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Bu e-maili Shuai Peng'in yazdığına inanmakta zorlanıyorum" dedi.

"Shuai Peng eski bir üst düzey Çinli bürokrata karşı cinsel taciz iddiasında bulunarak inanılmaz bir cesaret örneği gösterdi" ifadelerini kullandı.

Simon cinsel saldırı iddiasının incelenmesi gerektiğini belirtti.

Sosyal medyada pek çok kişi e-maile şüpheyle yaklaştı, "WhereIsPengShuai" (Shuai Peng Nerede) etiketiyle sporcuyla ilgili kaygılarını dile getirdi.

Bu kişiler arasında Novak Djokovic, Naomi Osaka, Serena Williams gibi ünlü tenişsçiler de bulunuyor.

Williams paylaşımında çok üzgün olduğunu belirtti ve Peng'in iddialarının araştırılması gerektiğini savundu.

WTA da dün Twitter hesabından tenisçinin fotoğrafını aynı etiketle paylaştı.

35 yaşındaki Shuai Peng, Tayvanlı Hsieh Su-wei ile birlikte 2013 yılında Wimbledon, 2014'te de Fransa Açık'ta Çift Kadınlar kategorisinde şampiyon olmuştu.