İstanbul feminist kolektif tarafından 11.’si düzenlenen gece eyleminde kadınlar özgürlük taleplerini dile getirdiler.

Saat 19.30’da Galatasaray Meydanı’nda toplanan kadınlar 'Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa', 'AKP elini bedenimden çek', 'İnadına isyan inadına özgürlük', 'Kadın cinayetleri politiktir', 'Jin jiyan azadi' sloganlarıyla Taksim Meydanı’na yürüdüler.

'BEDENİMİZ, KARARIMIZ, HAYATIMIZ BİZİM AİLENİZ SİZİN OLSUN'

"Mücadele ve dayanışma için sokaklardayız" çağrısıyla toplanan kadınlar "Bedenimiz, kararımız, hayatımız bizim aileniz sizin olsun" yazılı pankartın arkasında yürüdüler.

Eylemde taşınan pankartlarda Başbakan'ın kürtaj açıklamalarına ve kadın cinayetlerine ilişkin sloganlar da yer aldı. Yürüyüş Taksim Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla devam etti.

Taksim Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında metni Kürtçe Elif Berk, Türkçe ise Begüm Hergüvenç okudu.

Hergüvenç, AKP'nin, kürtajı yasaklamaya çalışarak, fiilen kürtaj yaptırmanın önüne engeller koyarak kadın bedeni üzerinde baskı ve egemenlik kurmaya, yaşam alanlarını daraltan politikalar ürettiğini belirtti.

'AİLEDEN TARAFSANIZ, KADINDAN TARAF DEĞİLSİNİZ'

Erkek şiddetinin evde, sokakta, her yerde kadınların hayatını kuşattığını kaydeden Hergüvenç, "Kadını ancak aile içindeyse tanıyan devlet, sosyal politikasını da yalnızca aile üzerinden ve lütuf gibi sunuyor" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, 6284 Sayılı Yasa'nın adına, "aile" kelimesinden başlayıp, her yönüyle erkek egemen yapıyı sürdürmek üzere işlediğini kaydeden Hergüvenç, "Oysa aileyi güçlendirerek erkek şiddetine karşı duramazsınız. Aileden tarafsanız, kadından taraf değilsiniz" dedi.

'BARIŞ HEMEN ŞİMDİ'

Öcalan ile başlayan müzakere sürecine değinen Hergüvenç, bu süreçte savaşın ve çatışmanın sonuçlarını yaşayan, mücadele eden kadınlar olarak taraf oldukların kaydetti, "Barış hemen şimdi" şeklinde konuştu. (ETHA)