CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öncülüğünde partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması ardından başlattığı "Adalet Yürüyüşü"ne 70’den fazla kadın örgütü yarın katılacak. Aktivist ve sanatçı Pippa Bacca, 9 yıl önce katledildiği yerden 'Adalet Yürüyüşü’ne katılacak olan kadınlar kendi adalet talepleriyle yürüyüşte yer alacak.

Evrensel'de yer alan habere göre, 70 kadın örgütünün imzaladığı bildiride Aktivist ve sanatçı Pippa Bacca’nın bundan tam 9 yıl önce, 2008 yılında Türkiye’de katledildiği belirtilerek “Dünyanın hâlâ güvenilir bir yer olduğunu kanıtlamak için ve dünya barışı için otostopla dünyayı dolaştığı sırada, hayatı erkek şiddetiyle son buldu. Bugün olduğu gibi, o dönemde de medya kadınlara yönelik suçları “gerekçelendirmekle” meşguldü. Bunun örttüğü gerçek ise her zamanki gibi kadınlara her türlü saldırının istatistiklerinin tutulmadığı, analizlerinin yapılmadığı, erkek şiddetinin kökenindeki ayrımcılığın ve eşitsizliğin ülkeyi yönetenlerce meşrulaştırıldığı, mahkemelerde dağıtılan “iyi hal” indirimlerinin ve cezasızlığın suçluları cesaretlendirdiğiydi.

Bugünlerde de hak, hukuk ve adalet talebiyle yürüyen binler Pippa’nın öldürüldüğü yerden geçecek. Barışın ve güvenli/güvenceli bir yaşam ihtimalinin hepimize hayli uzak ama bir o kadar da hayati olduğu bu günlerde…” denildi.

“KADINLAR OLARAK KENDİ TALEPLERİMİZLE KATILACAĞIZ” 

 “Biz kadınlar bu Adalet Yürüyüşüne kendi adalet talebimizle katılmayı önemsiyoruz” denilen açıklamada: “Pippa’nın öldürüldüğü zamandan bu yana, tıpkı öncesinde olduğu gibi, erkeklerin işlediği suçlar, bazen gerekçe gösterme gereği bile duymadan, çoğu zaman da manâsı kendinden menkul bir “genel ahlak” namına hafifletilirken binlerce kadın toprak oldu, lgbti+lar nefret suçlarına – hatta cinayetlerine – maruz kaldı, binlerce çocuk istismar edildi, zarar gördü. Nefretin ve kendinden farklı olanı linç etme halinin adı ‘hassasiyet’ oldu, kutsandı, alkışlandı. 

Bu durum, özellikle Olağanüstü Hal’in ilanından bu yana körüklenen şiddetin ve nefret dilinin hayatlarımızın her alanına sirayet etmesiyle çeşitlendi, daha da dayanılmaz hale geldi. Bir yılını doldurmak üzere olan OHAL kararı ve kararnameleri sırasında hayatını kaybeden kadın sayısı üç yüzü aşmış durumda – ve bu kadınlar dinamitten baltaya, testereye, şiddetin en vahşi biçimlerini ‘hak etmiş’ sayılıyorlar.
 
“Adalet” ve Kalkınma Partisi kendi görüşüne muhalefet edilen her yerde, toplumun en az yüzde ellisini terörist ilan edip, yüzbinlerce insanı düşünceleri için bir gecede işlerinden, ekmeklerinden, hayatlarından, evlerinden, haysiyetlerinden ve özgürlüklerinden mahrum ederken, bütün bir toplum insan bedenlerinin açlık grevinde eriyip gitmesine seyirci kılınırken yaşanan tüm bu hukuksuzluklara ve zulümlere karşı adalet kavramı üzerine düşünmek, adalet için ses çıkarmak çok kıymetli. Bizler de, adaletin “erkek” yüzünü ortaya çıkarmak için yıllardır mücadele eden kadınlar olarak hukuksuzluğun ve keyfiyetin ‘olağan’ hale getirildiği bu zamanda gerçek adalet için sokakta olmayı önemsiyoruz.
 
AKP ve politikalarına paralel söylemler üretenler; adalet kavramını erkekler arasındaki bir eşitlik, kadınların da kendi aralarındaki bir eşitlik olarak, yani 'cinsiyet adaleti' olarak öne sürüyorlar. Yalnızca kadınların kendi arasında tanımlanan bir eşitlik ya da adalet kavramı kadınların hayatın olanaklarından yoksun bırakılmasıdır. Bu yüzden kadınlar için adaletin yasa önünde ve hayatın her alanında, sokakta, işte, mecliste eşitlik olmadan ve demokratik bir ortam sağlanmadan gerçekleşmeyeceğini söylüyoruz” denildi

“BİZLER DE YÜRÜYÜŞE KATILIYORUZ”

Kadınlar olarak erkek adalet değil gerçek adalet için birlikte yürümek istendiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Son dönemde özellikle OHAL ile birlikte vahşileşen hukuksuzluk ve cezasızlık politikaları erkek şiddetini de katbekat arttırdı.

Kadın vekillerin, siyasetçilerin ve belediye başkanlarının tutukluluğu, atanan kayyumların önce kadın çalışmalarını durdurmaları ve sığınakları kapatmaları, Kanun Hükmünde Kararnamelerle işinden edilen yüzbinlerce insanın yanı sıra kadınların dayanışma derneklerinin ve kadın odaklı habercilik yapan medya kurumlarının da kapatılması kadınların ve çocukların erkek şiddeti karşısındaki konumlarını kırılganlaştırıyor. Kadınların siyasi kazanımlarına el konuluyor, kadınlar siyasetten uzaklaştırılıyor. Hayatın her alanında, erkeklerle eşit haklara ve fırsatlara sahip olana kadar: Eşitlik yoksa adalet de yok.

Tüm kadınları, mor rengimizle 6 Temmuz’da Pippa Bacca’nın katledildiği yerde, yani Gebze’de Adalet Yürüyüşü’ne katılmaya; erkek adaletin ve OHAL hukuksuzluklarının değil gerçek adaletin, demokrasinin tesis edildiği, herkesin ve özellikle de kadınların eşit ve özgür oldukları bir dünya için yürümek üzere buluşmaya çağırıyoruz.”

İmzacılar

17+ Alevi Kadınlar
78'liler Federasyonundan Kadınlar 
Adana Kadın Platformu
AKA-DER Kadın Faaliyeti
AKDAM - Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği
Ankara Kadın Platformu
Antalya Kadın Danışma Merkezi 
Avcılar Kadın Dayanışması
Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu
Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi 
Bakırköy Kadın Dayanışması
Barış İçin Kadın Girişimi
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği
Buca Evka1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği (BEKEV)
Demir Leblebi Kadın Derneği
DİSK/Genel-İş Sendikası'ndan Kadınlar
Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu
Ekmek ve Gül
EMEP'li Kadınlar
Erzincan Katre Kadın Oluşumu
Esenyalı Kadın Derneği
Eşit Yaşam Derneği
EŞİTİZ (Eşitlik İzleme Kadın Grubu) 
Ev Kadınları Destekleme ve Kalkındırma Derneği (EVKAD)
F Feminist Düşün, Edebiyat ve Sanat Dergisi
Femin Art
FeminAmfi
Feminist Çukurova
Feminist Kadın Çevresi
Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi 
Halkevci Kadınlar
HDK Kadın Meclisleri
HDP Kadın Meclisi
İlerici Kadınlar Meclisi
İmece Ev İşçileri Sendikası
İstanbul KESK Kadın Meclisi
İşçi Kardeşliği Partili Kadınlar
İzmir Amargi
İzmir Kadın Dayanışma Derneği
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu
Kadın Emeği Kolektifi
Kadın Komünü
Kadın Yazarlar Derneği
Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği
Kampüs Cadıları
KAOS GL
Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği
Kazete - Bağımsız Kadın Gazetesi
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği
Kocaeli Kadın Platformu
Koza Kadın Derneği
Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması
Lezbiyen Biseksüel Feministler
LGBTİ+ Barış Girişimi
Mor Dayanışma
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği
Nar Kadın Dayanışması
ÖDP'li Kadınlar
Pendik Kadın Derneği 
Sosyal Dayanışma Ağı SODA
SYKP Genel Kadın Meclisi
Şiddetsizlik Merkezi'nden Kadınlar
Tevgera Jinên Azad
TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu
Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği Kadın Komisyonu
TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu 
Türk Kadınlar Birliği
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu
Uçan Süpürge
Üniversiteli Kadın Kolektifi
Yeniyol’dan Kadınlar
Yeryüzü Kadınları
Yeşil Feministler
Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu