Kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Türkiye'nin dört bir yanında alanları doldurmaya başladı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da gerçekleştirilecek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, binlerce kadının Şeyh Sait Meydanı’ndan mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı’na yapacakları yürüyüş ile başladı.

Önceki gün Nusaybin’de başlayan Dünya Kadın Yürüyüşü’ne katılan, dünyanın 17 farklı ülkesinden kadınların da katıldığı miting yürüyüşü için meydanda buluşan kadınların çok büyük bir bölümünün yöresel kıyafetler giydiği göze çarptı.

Kadınlar arasında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP’li kadın milletvekilleri, Barış Anneleri, kentteki kimi sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri de yer aldı.

Coşku içerisinde miting alanına gitmek üzere yürüyüşe geçmeyi bekleyen kadınlar, güne ilişkin mesajlarını da taşıdıkları “Yasta değil, isyandayız” “Kadın özgürleştikçe toplum da özgürleşir”, “Doğa ile savaşan insan ile barışmaz” “2014 yılında 284 kadını erkekler öldürdü” “Arinleri ruhu Kader’imiz direniştir”, “Kadınız varız, özgürlüğe açız, şiddete tokuz” yazılı pankartla ile verdi.

Yapılan hazırlıkların tamamlanmasının ardından kadınlar, “Kobani’deki direniş ile kadınlar Önderliğine ve Özgürlüğüne yürüyor” pankartı arkasında yürüyüşe geçti.

Oluşturulan kortejin en ön sırasında da Barış Anneleri yer aldı. Çektikleri zılgıtlar ve attıkları sloganlarla erkek egemen sisteme dair öfkelerini ve özgürlük taleplerini haykırarak yürüyüşe geçen kadınlara çalışan erbanelerle de ritim tutuldu.

Yürüyüş kortejinin önünde seyreden ve müziklerin çalındığı otobüsü bile bir kadın şöför kullandı.

İSTANBUL

İstanbul'da da Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanmaya başladı. Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu, "Güvenceli, sendikalı iş ve şiddetsiz bir yaşam istiyoruz" pankartıyla yerini aldı. Direnişteki Divan işçileri de talepleriyle alanda.

URFA'DA KADINA POLİS ŞİDDETİ

Urfa İl Kadın Platformu öncülüğünde kentte düzenlenmek istenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi, daha başlamadan polis şiddetine sahne oldu. Topçu Meydanı'nda yapılacak miting için Ali Şellî Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, hazırlıklarını tamamlamaları sonrası yürüyüşe geçti. Ancak yürüyüşe başlanmasından kısa bir süre sonra kadınların önünü kesen polisler, taşınan pankartlardan bazılarının yasadışı olduğu gerekçesiyle indirilmesini istedi.

Bunun üzerine kadınlarla polisler arasında tartışma çıktı. Görüşmeler sürerken, kadınlara dönük polis saldırısı yaşandı.

Maruz kaldıkları polis şiddetine "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile karşılık veren kadınlar, müdahalenin ardından Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatarak oturma eylemine geçti.

Kadınların, 8 Mart günü uğradıkları polis şiddetine dair protestosu devam ediyor.

(Evrensel, IMCTV)