Kadınlar İstanbul Bakırköy’de “Savaşa, OHAL’e, cinsiyetçiliğe karşı bedenimiz, emeğimiz, özgürlüğümüz için direniyoruz!” sloganıyla 8 Mart mitingi için buluştu.

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda, 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen miting için bir araya gelen kadınlar pankartları, sloganları dövizleri ile İncirli Caddesi’nde yürüyüşe geçti.

Yağmur ve soğuk havaya rağmen Dikilitaş Caddesi üzerinde bir araya gelen binlerce kadın Bakırköy'de miting düzenliyor.

Mitingde ilk olarak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden edilen Sema Uçar, “İşimize geri dönmek istiyoruz” dedi

Sema Uçar, tek taleplerinin iş olmadığını aynı zamanda barış ve özgürlük talep ettiklerini de söyledi ve şöyle devam etti:

“Nerede olursak olalım içeride dışarıda evde işte özgürlük mücadelesi veren kadınlarla bir araya geldik. Mücadelemiz sürecek. Vardık var olacağız.”

YÜKSEKDAĞ VE TUNCEL’DEN MESAJ

Mitingde, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulundukları Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden gönderdikleri 8 Mart mesajı okundu.

Tutuklu kadın siyasetçiler adına yazılan Tuncel ve Yüksekdağ’ın mesajında, “Sevgili kadınlar, hepinizi 8 Mart coşkusu ve direngenliğiyle, sevgiyle, saygıyla selamlıyoruz. Tüm saldırılara, savaşa, zulme, yasaklara, OHAL zorbalığına karşı yine isyandayız, yine sokakta, yine alanlarda” denildi.

Yüksekdağ ve Tuncel, “Kadınların 8 Mart iradesinin, savaş, OHAL, faşizm kuşatmasına karşı daha büyük ve kitlesel direnmeye yol açacağına yürekten inanıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“8 Mart’ta bir kez daha hakları ve yaşamı elinden alınan, bedeni, kimliği ve bütün ezilenlerin kurtuluşu için direnen kadınlarla yüreğimizi, sesimizi birleştiriyoruz. Kalbimizin yarısı burada ise yarısı Afrin’de yurdu ve bütün kadınların onuru için direnen kızkardeşlerimizle birlikte.”

“Tek yol özgürlük” diyen kadın siyasetçilerin mesajı şöyle sonlandı:

“Hepinizi yine bu duygu ve inançla selamlıyor, bütün kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Özlemle ve kadınların yeni yaşam şenliklerinde kavuşma umuduyla kucaklıyoruz. İşçisi, ev ve kamu emekçisi, öğrencisi, köylüsü, esnafı; Kürdü, Türkü, Alevisi, Sünnisi ve tüm farklılıkları ile kadınların ortak itirazı yarını belirleyebilir.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın konuşmacı olarak katılacağı mitingde, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nden Adile Doğan da söz alacak.

ESENYALI’DA KADINLAR ŞENLİKTE BİR ARAYA GELDİ

“Kadınların yaşam hakkını emeğini, ve geleceğini yok sayanlara  karşı yan yana gelelelim, dayanışmayı büyütelim” şiarıyla Eseneyalkı Kadın Dayanışma derneğince 8 Mart şöleni düzenlendi. Esenyalı Mavi düğün Salonundaki etkinliğie 500’ün üzerinde kadın katıldı.

 “Tevacüz evlilik nedeni olmasın“, “Çocuk tecavüzeri aklanmasın ” “Yaşam hakını, emeğini ve geleceğini yok sayanlara karşı yan yana gelelim ” gibi taleplerin pankartlara yansıdığı etkinlikte Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği adın Adile Doğan konuştu. Doğan konuşmasında kadınlara yönelik taciz, tecavüz ve katliam haberleri ile karşılaşılırken, iktidarın bu sorunun çözümünden uzak adımlar attığını ve kadınları savunmasız bırakan yeni yasaları gündeme getirdiğini belirtti. İktidarın savaş politiklarına da dikkat çeken Doğan, savaşın en çok yoksulları etkilediğini ve savaş derinleştikçe hem yoksulluğun hem de giden canların artacağını, bunun için en çok kadınların savaşa karşı ses çıkarmasının önemine dikkat çekti.

ÖLDÜRÜLEN HELİN PALANDÖKEN’İN BABASI DA KONUŞTU

Öldürülen Helin Palandöken’in babası Nihar Palandöken de etkinlik de konuştu. Palandöken, “Kızım Helin de bu cinayetlerden birine kurban gitti. Ben başta kendi kızım ve ülkemideki diğer kızlarımızın yok yere heba olmaması, sokakta rahatça dolaşması için mücadelemi veriyorum. Bu mücadelemde sizlerden destek istiyorum. Kızımın 14Mart’taki davasına herkesi sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

Etkinliğe Emek Partisi Tuzla ve Pendik ilçe örügtleri, CHP Pendik ve Tuzla ilçe örgütleri, HDP Pendik İlçe Örgütü, Pendik Kadın Dayanışma Derneği ve Esenyalı’daki bazı yöre dernekleri  katılarak destek verdi. Etkinliğe, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ile Ekmek ve Gül Dergisi adına Şengül Karadağ da katıldı.

Etkinlikte Kadın Derneği Erbane Grubu, Grup Alzaymır ve Koma Seçkinlerin sahne allırken, etkinlik müzik dinletisi ve çekilen halaylarla son buldu.

AYDIN'DA PANEL DÜZENLENDİ

Aydın Kadın Dayanışması Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarını dün Milli Aydın Bankası Kültür Merkezinde düzenlediği etkinlikle başlattı. Dayanışma kokteyliyle başlayan etkinlikte, 8 Mart kutlamaları için bir araya gelen genç kadınların oluşturduğu tiyatro grubu, kadınların sorun ve mücadelesini anlatan bir oyun sergiledi.

Etkinlik, KHK ile ihraç edilen barış imzacısı Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yasemin Özgün ve KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy’un konuşmacı olduğu panelle devam etti. Özgün, kadın mücadelesinin tarihsel gelişimi ve mücadelenin kadın dayanışmasını büyüterek sürdürülmesinin önemi üzerine konuştu. Kadınların küçük yaşlardan itibaren ayırdına vardığı eşitsizliğin, içlerinde isyan ateşini yaktığını belirten Özgün, farklı siyasal anlayışlardan kadınların sorunları ve ezilmişlikleri üzerinden dayanışma içine girebildiklerine dikkat çekerek: “Kadınların kadın olarak her alanda örgütlenmeleri lazım” dedi.

Atasoy da KHK’lerle binlerce kamu emekçisini işten atıldığını hatırlatarak, ihraçların en çok kadınlara zarar verdiğini söyledi. Özellikle bekar kadınların işten atılma ile birlikte yaşadıkları kentleri terk ederek tekrar ailelerinin yanına dönmek zorunda bırakıldıklarını söyleyen Atasoy, OHAL uygulamalarının özellikle kadınları yalnızlaşma ve çaresizlik içine sürüklediğini belirtti.

Aydın Kadın Dayanışması Platformu, Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerini 8 Mart Perşembe günü saat 18.00’de Özgecan Parkından Kent Meydanı’na yürüyüş ve meydanda yapacağı basın açıklaması ile sonlandıracak.

Kaynak: Evrensel/Sendika.org