Hakkari’nin Bağlar Mahallesi’nde 2009 yılında Abdullah Çetin (62), kızı Sariye Çetin’i komşusu olan akrabasıyla zorla evlendirmek istedi. Buna karşı çıkan Sariye Çetin kına gecesinde evden kaçtı. Ailesi, bir süre sonra Çetin’i Yüksekova’daki bir yakınlarının evinde bularak, zorla geri getirdi. Ancak kısa bir süre sonra Çetin ortadan kayboldu. Aile fertleri tarafından polise “kayıp” başvurusu yapılırken, sonrasında yapılan çalışmalarda Çetin’e ulaşılamadı.

Bu sırada Hakkari Emniyet Müdürlüğü'ne isimsiz bir kişi tarafından Çetin’in ailesi tarafından öldürüldüğü ve cenazesinin Merzan Mahallesi'ndeki Sülük Göleti'ne atıldığı ihbarı geldi. Gölette yapılan arama çalışmalarında Çetin’in izine rastlanmadı. 

ÖNCE BERAAT SONRA YENİDEN YARGILAMA

Çetin’in öldürüldüğünün değerlendirilmesi üzerine olayın üzerinden bir yıl geçtikten sonra  babası Abdullah Çetin, amcası, ve 5 kuzeni gözaltına alındı. 7 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Hakkari 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada sanıklar 9 ay sonra tahliye edildi.  

Yerel mahkemenin kararı Yargıtay tarafından çelişkili ifadeler, gizli tanık beyanları, Sariye Çetin'in  kaybolduğu gece sanıkların yaptığı telefon görüşmeleri ile farklı noktalardaki telefon sinyal kayıtlarından dolayı bozuldu. Yargıtay kararında tüm sanıklar hakkında “töre saikiyle adam öldürmek”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 

Dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesi üzerine 2020 Mart Mart ayında 7 sanığın yargılaması yeniden başladı. Mahkemenin kararı üzerine tekrardan yakalanarak tutuklanan sanıklara “töre saikiyle öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Kaynak: MA