YPG’nin kadın birimi YPJ’nin komutanlarından Şervin Rojava, Sputnik’ten Hikmet Durgun’a konuştu. Rojava, “YPJ’nin savaşmaya başlamasıyla birlikte dünya, IŞİD’e karşı kadınların da savaşabildiğini gördü. YPJ güçleri olarak her türlü saldırıya hazırız, YPG ile birlikte mücadele ediyoruz” dedi.

Sputnik’e mücadelede edindikleri deneyimi anlatan YPJ Komutanı Rojava, 2012‘den bu yana yaşadıkları dönüşümü şu sözlerle anlattı:

“YPJ, Rojava’da, halkın savunulması amacıyla, demokratik toplum paradigması çerçevesinde kuruldu. Aniden ortaya çıkmadı. 4 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen bir konferansla kurulsak da YPG ile birlikte 2012 yılında Afrin ve Serekaniye’deki savaşta yer alıyorduk. YPJ sadece Kürt kadını için değil Arap, Türkmen, Asuri, Hristiyan ve Süryani kadınların savunması için de vardır. Savunma olmadan bir toplumun yaşaması mümkün değil. Silah bizim için amaç değil araçtır. Biz siyasi çözümü esas alıyoruz.”

‘YPJ SAFLARINDA YABANCI SAVAŞÇILAR DA VAR’

YPJ içinde yabancı savaşçıların da bulunduğunu aktaran Rojava, “Almanya ve birçok yerden gelip YPJ saflarına katılıp savaşanlar var. Bazıları çatışmalarda yaşamını yitirdi. İvana adında bir Alman savaşçımız IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitirdi. YPJ’de Arap, Süryani ve birçok milletten savaşçı var. Süryani kadın savaşçıları da biz eğitiyoruz” dedi.

Rojava, “IŞİD ve El Nusra ile savaşta kayıplarımız oldu. Net bir sayı veremeyiz ama şehit olan arkadaşlarımız oldu” ifadelerini kullandı.

‘YPJ BİR ASKERİ YAPI DEĞİL, SAVUNMA GÜCÜ’

Kobani ve Tılhemis’teki savaşla birlikte, prestij kazandıklarını belirten Rojava “YPJ’nin IŞİD’e karşı savaşıyla dünya gördü ki kadınlar da IŞİD’e karşı savaşıyorlar ve sonuna kadar direniyorlar. YPJ bir askeri yapı değildir bir savunma gücüdür. YPJ olarak akademilerimiz var, eğitimler veriyoruz. Sadece savaş üzeri eğitim vermiyoruz. Önümüzdeki dönemlere hazırlıklar için de eğitimler veriyoruz” diye konuştu.