M. Serdar Korucu / CNN TÜRK  

Tarsus’taki bir anıtta Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi’nin kadına şiddetle ilgili bölümünün “kısaltılarak” konulduğu ortaya çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in “Bana Türk ulusu ile Kürt milliyetini bir gösteremezsiniz” çıkışının yarattığı “milliyetçilik” polemiğinde Başbakan Erdoğan 25 Şubat’taki grup toplantısında MHP, BDP ve CHP'lilere Hz. Muhammed’in “Veda Hutbesi”ne atıfta bulunarak yanıt verdi: “Peygamberimiz veda hutbesinde Arap'ın Acem'e, Acem'in de Arap'a üstünlüğü yoktur diyor”.

“Veda Hutbesi” Kadınlar Günü’nde de gündeme geldi ama bu kez nedeni milliyetçilik tartışması değildi.

AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mehmet Demir sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yer alan mesajında Veda Hutbesi’nden alıntı yaptı ancak buradan alıntı yaptığını ifade etmemesi nedeniyle sözler kendinin sanılarak eleştiri oklarının hedefinde kaldı:

“Sizin kadınlar üzerindeki haklarınız, aile namusu ve şerefinizi kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer onlar sizden izinsiz razı olmadığınız kimseleri aile yuvanıza alırlarsa, onları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz. Kadınların sizin üzerinizdeki hakları ise örfe göre hür türlü (meşru ihtiyaçlarını), yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir...”

AK Partili Demir’in ifadeleri sanıldığı için “Hafifçe dövüp korkutabilirsiniz” bölümü sosyal medyada yankı yaratan Veda Hutbesi’nin aynı bölümünün Tarsus’taysa “kısaltılarak” anıta konulduğu ortaya çıktı.

1995 yılından bu yana Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Veda Hutbesi anıtında “Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız; yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça evlerinize almamalarıdır. Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları, meşru örf ve adete göre yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir” bölümü yer alıyor.

Fakat iki cümle arasındaki “Eğer gelmesine müsaade etmediğiniz bir kimseyi evinize alırlarsa, Allah, size onları yataklarında yalnız bırakmanıza ve daha olmazsa hafifçe dövüp sakındırmanıza izin vermiştir” cümlesi çıkartılmış durumda.