ANF'den Ali Barış Kurt'a konuşan, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, AKP hükümeti tarafından hazırlanan Kadın İstihdam Paketi'ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Paketin kadın emeğini piyasalaştıran bir perspektifle hazırlandığını söyleyen Tuncel, "Kadına istihdam sağlanması noktasında kadın örgütleriyle müzakere etmeliydi. AKP birçok başlıkta muhafazakarlık kültü üzerinden yeni bir iş yaşamını düzenliyor ve kadınları sokaktan eve kapatıyor; kamusal alanda görünürlüğünü engelliyor," dedi.

"Kadın İstihdam Paketi, kadını ucuz iş gücü olarak ele alan, kadın emeğini piyasalaştıran bir perspektifle hazırlanmış durumda. Bu yapılırken, aynı zamanda kadını eve kapatan anlayışla yoğrulmuş" dedi. AKP'nin kadına özgür birey olarak değil de 'analık' kültürüyle yaklaşan bir perspektife hakim olduğunu ifade eden Tuncel, "AKP, kadınların yoğun bir şekilde itirazını alacak. Kadına istihdam sağlanması noktasında kadın örgütleriyle müzakere etmeliydi. AKP birçok başlıkta muhafazakarlık kültü üzerinden yeni bir iş yaşamını düzenliyor ve kadınları sokaktan eve kapatıyor; kamusal alanda görünürlüğünü engelliyor" diye konuştu.

'KADINLAR ARASINDA İŞSİZLİK ARTACAK'

Tuncel, kadına evden ya da uzaktan çalışmaya da olanak tanımaya hazırlanmasının, kadın işsizliğini de artıracağını belirtti:

"Türkiye'de patronların çoğu erkek. Hepsi de politikalarını sadece kar oranlarını düşünerek geliştiriyor. Dolayısıyla bu düzenleme patronları bir şekilde tercih yapmaya teşvik edecek. Kadınların çalıştırılmamasına ya da en kötü koşullarda çalıştırılmalarına yol açılmış olunacak. İstihdammış gibi yansıtılıyor ama fabrikalarda işyerlerinde kadını olumsuz etkileyecek bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bakanlık tedbir olacağını söylese de patronlar işçinin bir dakikalık fazla ya da az çalışmasını bile önemsiyor."

AKP'nin son zamanlarda kadınlara dönük negatif sonuçlar doğuracak söylem ve politikalarını artırdığına vurgu yapan Tuncel, "Kadını tarif etmelerinde problem var. 'Üç çocuk, beş çocuk yapın' demeleri de bu düzenlemelerin habercisiydi" dedi.

Tuncel, söz konusu düzenlemeye hem sokakta hem de Meclis'te muhalefet edeceklerini açıklayarak, AKP'yi de paketi iptal etmeye; emek ve kadın örgütleri ile müzakere içerisinde yeni bir düzenleme yapmaya çağırdı.