İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu TRT binası önünde kadına yönelik şiddetin her alanda kendini göstermesine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ile birlikte beş İHD’li kadının "Kadına Yönelik Şiddete Son!" pankartıyla yaptığı basın açıklamasını bir otobüs çevik kuvvet polisi izledi.

Devletin kadınlara yönelik politikalarının eleştirildiği açıklamada “kadına yönelik, cinayet, şiddet, taciz, tecavüz son bulana dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” denildi.

"PAKETLERDE KADININ ADI GEÇMİYOR"

Açıklamada erkek şiddetine yer verilirken, devletinin kadınları hiçe saydığı belirtildi.

 “Kadının yaşamını cehenneme çeviren şiddet sarmalı devlet zihniyetinden ve uygulamalarından bağımsız değildir, ondan aldığı feyzle her geçen gün artıyor. Bir devlet düşünün ki iktidarını şiddetle koruyor.

“Karakollarda, cezaevlerinde taciz, tecavüz ve şiddete maruz kalan kadınlara her gün yenisi ekleniyor. Aileden sorumlu bakanlık ne işe yarıyor?

“Resmi egemen ideoloji şiddeti ortadan kaldırmıyor. Yargı reformlarında, paketlerinde kadının adı dahi geçmiyor. Açılan paketlerde kadınlara yönelik ciddi bir hak bulunmuyor, yasalarda var olan hakların ise erkek zihniyetli devlet kurumlarınca uygulanması engelleniyor.”

“SİVRİSİNEKLE MÜCADELE BATAKLIKTAN BAĞIMSIZ DEĞİL”

Ömer Tuğrul İnançer’in sözleri de ismi verilmeksizin açıklamada yer aldı: “ ‘Kadından eş olmaz, kadın erkeğin eşiti olamaz o ancak zevce olur, hamile kadının sokakta dolaşması doğru değildir’ diyen aklı evvel bir zatı devletin televizyonunda ağırlıyor.”

Açıklamada devletin şiddetine ve onun kadına yönelik algısına karşı durmadan sadece toplumdaki erkeklerin kadına yönelik şiddetine karşı mücadele etmekle kadın kurtuluşunun sağlanmayacağı belirtildi.

“Sivrisinekle mücadele, sivrisinekleri üreten bataklıktan bağımsız ele alınamaz.” (Bianet)