Diyarbakır'da ahırda asılı bulunan ve akrabalarının 3 oğlu tarafından tecavüze uğradıktan sonra öldürüldüğü ihtimali üzerinde durulan Havva Erdoğan'ın ölümüyle ilgili "suça azmettirmek" suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Abdurrahman Erdoğan, beraat etti.

OTOPSİ'DE ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE TECAVÜZ EDİLDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİ

Kocaköy İlçesine bağlı Sergen Köyü'nde yaşayan Havva Erdoğan 29 Nisan 2009 tarihinde evinin ahırında asılmış olarak bulundu. Genç kadına yapılan otopside, öldürülmeden 1 ila 5 gün öncesinde tecavüze uğradığı tespit edildi.

SAVCILIK İNTİHAR SÜSÜ VERİLEREK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ TESPİT ETTİ

Raporun ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında genç kadının, akrabası Abdurrahman Erdoğan'ın çocukları Mehmet Erdoğan, Hüseyin Erdoğan ve 16 yaşındaki V.E. kardeşlerin tecavüzüne uğradığı belirlendi. Savcılık, genç kadının tecavüze uğradıktan sonra "intihar" süsü verilerek öldürüldüğünü tespit etti.

BABA ERDOĞAN TUTUKLANMIŞTI

Abdurrahman Erdoğan hakkında "cinayete azmettirmek", çocukları Mehmet Erdoğan ve Hüseyin Erdoğan hakkında "cinayete azmettirmek ve cinsel saldırı", V.E. hakkında ise "cinsel saldırı" suçundan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bunun üzerine üç şüpheli ve cinayeti azmettirdiği gerekçesiyle şüphelilerin babası Abdurrahman Erdoğan tutuklandı. Mehmet Erdoğan, kanser hastalığı nedeniyle cezaevinde öldü.

Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, azmettiren amca Abdurrahman Erdoğan'a 36 yıl hapis cezası verdi. Mehmet Erdoğan cezaevinde hayatını kaybettiği için ceza almazken, diğer sanıklar Hüseyin Erdoğan'a 10 yıl ve olay tarihinde yaşı küçük olan V.E.'ye 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

TANIK İFADELERİ YETERSİZMİŞ

Sanık avukatların itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, cinayete azmettirme suçundan yargılanan amca Abdurrahman Erdoğan'ın, tanık ifadeleri yetersiz olduğu gerekçesiyle beraatını istedi. Diğer sanıkların cezalarını ise onadı.

Yargıtay dosyasının yeniden görülmesi için bozma kararı vererek yerel mahkemeye geri gönderdi. Yargıtay'ın bozma kararının ardından dosya bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

"KIZIMIN KEMİKLERİNİ MEZARDAN ÇIKARIP YARGIÇLARIN ÜSTÜNE ATACAĞIM"

Havva Erdoğan'ın annesi Nefise Erdoğan, tercüman aracılığı ile yaptığı konuşmada adaletin yerini bulması gerektiğini vurguladı. Havva Erdoğan'ın babası Abdurrahman Erdoğan, "Yargıtay'ın vermiş olduğu kararı kabul etmiyorum. Eğer mahkeme bu karara uyarsa kızımın kemiklerini mezardan çıkarıp Yargıtay'daki yargıçların üstüne atacağım" dedi.

BERAAT KARARI VERİLDİ

Savunmaların ardından mütalaasını veren Savcı, Yargıtay'ın kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, Yargıtay bozma ilamına uyulmasını talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanık Abdurrahman Erdoğan'a yöneltilen kasten adam öldürme suçunu işlediğinin sabit olmadığını belirterek beraatına karar verdi. (etha)