Samsun Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü kadınlara şiddetten korunmaları için tavsiye verdi: Kocanızla kavga ederken mutfak ve banyodan uzak durun...

Kadın ve erkeğin şiddet anındaki bazı davranışlarının, kavgaya dönüşebilecek tartışmalarda riskleri azaltabileceği bildirildi. Samsun Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Murat Yıldırım, dünyada her 3 kadından birinin yaşamlarının bir döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi. 

Türkiye 'de ise her 10 kadından 4'ünün fiziksel şiddete uğradığını belirten Yıldırım, şiddet mağduru bir kadının, yaşadığı ilişkiyi veya evliliğini sonlandırmak istediğinde daha fazla fiziksel, psikolojik ve duygusal şiddete maruz kalabildiğini aktardı.

Şiddete maruz kalan birçok kadının, eşinin şiddetini kontrol edemediğini ancak şiddet anında riskleri azaltabilecek yöntemler bulabileceğini anlatan Yıldırım, "Örneğin kendisi için bir güvenlik planı, mağdurun seçeneklerini belirlemesinde, değerlendirmesinde ve riskini azaltacak bir plan oluşturmasında önemli bir araçtır" dedi.

"Güvenlik planınızı oluştururken, eşinizle kalmaya devam etmek, ilişkinizi bitirmek ve boşanmaya karar vermek, polise başvurmak, danışmanlık hizmeti almak gibi seçenekleriniz olduğunu unutmayın" diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Tartışma sırasında daha güvenli bir yere doğru yönelebilirsiniz. Tartıştığınız yerin banyo, mutfak, silahlı aletlerin olduğu ve çıkışı olmayan bir yer olmamasına dikkat edin, tartışırken bu mekanlardan uzaklaşmaya çalışın. Arkadaşınızla daha önceden belirlediğiniz kilit bir kelime, ihtiyaç duyduğunuz takdirde arkadaşınızın harekete geçmesini sağlayabilir. Çocuklarınızla aranızda kilit bir kelime belirleyin ki sizin yardıma ihtiyaç duyduğunuzu anladıklarında yardım çağırabilsinler."

Bu önerilerin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Turkcell işbirliğiyle hazırlanan "Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans" adlı kitapçıklarda yer aldığını vurgulayan Yıldırım, şiddet sonrası eşinden ayrılan kadınların evinin güvenliği için kapısının anahtarını değiştirebileceğini, metal kapıların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yıldırım ayrıca çocukların güvenliği için sosyal iletişim ağlarında paylaşılan bilgilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

ERKEKLERE TAVSİYELER

Erkeklere de tavsiyede bulunan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şiddet göstermeye neden olan duygularınızı fark edebilir ve anlamaya çalışabilirsiniz. Gerginliği azaltmayı öğrenebilirsiniz. Nefes kontrolü yapabilirsiniz. Düşünsel rahatlama tekniklerini uygulayabilirsiniz. Kızgınlık duygunuzu anlamaya ve kontrol etmeye çalışabilirsiniz. Şiddet davranışına neden olan düşünce yapısına bakmak ve gerekirse farklı düşünce yapılarını da değerlendirmek sizin için bir yöntem olabilir. Şiddetten başka çözüm yolları üzerinde çalışmak için sorunları çözme yöntemini öğrenebilir ve deneyebilirsiniz."

Türkiye genelinde 12 ilde Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi olduğunu anlatan Yıldırım, Samsun ve Ankara 'daki merkezlerin ise en başarılı illerin başında geldiğini vurguladı.

'KANUNLAR KADININ ARKASINDA'

Kadına yönelik şiddetin son yıllarda arttığına dair görüşler olduğuna değinen Yıldırım, "Bizde şiddet zaten vardı ama görünmüyordu, görünür hale geldi. İstatistiklere yansımaya başladı. Eskiden kadın, 'kocadır döver' mantığına sahipti. 'Öncelik her zaman kocadadır' mantığı vardı. Ekonomik şiddette en güzel örnek, kocanın ne kadar kazandığını gizlemesidir. Kocanızın sizinle konuşmaması psikolojik şiddettir. Onun için şiddet türü de artınca, şiddet artış göstermiş oldu" diye konuştu.

Kanunların şiddet gören kadının arkasında olduğunu anımsatan Yıldırım, şiddet söz konusu olduğu zaman kadınların Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine başvurabileceğini, 183'ü arayarak yardım talebinde bulunabileceğini sözlerine ekledi. (Radikal)