Dünya genelinde sünnet edilmiş kadınların sayısının 130 milyonu aştığı tahmin edilirken, 700 milyon kadın çocuk yaşta evlendirildi. Afrika ülkelerinden 28’inde yaygın olan kadın sünneti, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Malezya ve Endonezya’daki Müslüman topluluklar arasında sıkça görülüyor.

İslam dininde herhangi bir karşılığı olmayan kadın sünneti, daha çok eski geleneklere dayanıyor. Kadın sünneti, Avustralya ve Latin Amerika’daki bazı yerli kabileler içinde de yaygın bir gelenek.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen bir konferansa katılan onlarca ülkenin temsilcileri kadın sünneti uygulamasına ve çocuk yaşta evliliklere karşı önlemler alacaklarını taahhüt ettiler. İngiltere Başbakanı David Cameron’un bizzat katıldığı konferansta 21 ülkenin temsilcileri, kadın sünnetini bitirmeye yönelik uluslararası geçerliliği olacak bir anlaşmaya imza attılar.

David Cameron, ayrıca ülkesinin kadın sünnetiyle mücadele programı için 1,4 milyon poundluk bir bütçe ayırdığını duyurmuştu.

100 İLA 170 BİN SÜNNET EDİLMİŞ KADIN YAŞIYOR

Londra’daki City Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere ve Galler’de yaşayan ve sünnet edilmiş olan kadınların sayısı 103 bin civarında. Buna ek olarak 15 yaşın altındaki 10 bin kadar kız çocuğu da sünnet edildi. Diğer bazı tahminlere göre, İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın dâhil edilmesiyle bu sayı 170 bine yaklaşıyor.

AVRUPA GENELİNDE EN AZ 500 BİN KADIN

Avrupa genelinde ise bu sayının daha fazla olduğu biliniyor. Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından 2009 yılında hazırlanan son rapora göre, birlik üyesi ülkelerde yaşayan ve çoğunluğu Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen 500 bini aşkın kişi henüz kızlık çağında sünnet edildi. Artan göçmen nüfusuyla birlikte sünnet edilmek istenen kız çocuklarının sayısı da giderek artıyor. 2009 yılı raporuna göre, AB ülkelerindeki 180 bin kız çocuğunun sünnet edilebileceği tahmin ediliyordu.

İNGİLTERE’DE CEZASI 14 YILA KADAR ÇIKABİLİYOR

Kadın sünnetinin halen gelenek olarak devam ettiği ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde çağdışı uygulamaya karşı birçok kanun çıkarıldı. Kadın sünneti, Almanya’da 2013 yılında suç kapsamına alınırken, zorla yapılan sünnetler daha öncesinde de ‘insan vücuduna yönelik saldırı’ kapsamında değerlendiriliyordu. İngiltere’de 1985 yılından bu yana suç olan kadın sünneti, 2003 yılında çıkarılan bir yasayla 14 yıla kadar cezalandırılabiliyor.

Fransa’da da kadın sünneti çocuk yaştakilerde yapılması durumunda suç teşkil ediyor ve cezalandırılıyor.

700 MİLYON KADIN ÇOCUK YAŞTA EVLENDİRİLDİ

Dünya genelinde çocuk yaşta evlenmeye zorlanmış kadınların sayısı ise 700 milyon olarak tahmin ediliyor. Çocuk evliliğinin en sık yaşandığı ülkelerin başında Hindistan ve Pakistan gibi Asya ülkeleri gelirken, Afrika ve Ortadoğu’daki kadınların önemli bir kısmı çocuk yaşta evlendirilmiş.

Yine bu ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde çocuk yaşta evlendirilmiş kadınların oranı oldukça yüksek. Çocuk evliliğinin önüne geçilmesi için Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede sert önlemler alınırken, çocuklarını zorla evlendiren ebeveynlere de yılları bulan hapis cezaları öngörülüyor.