Ankara'da bir plazanın 20. katından şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybeden üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Şule Çet’in ölümü hakkındaki devam eden davada bugün 6. duruşma Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Şule Çet’in ölümü davasında kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Çağatay Aksu’nun müebbet ve 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand’ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti.

Davanın geçen duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı sanıklardan Çağatay Aksu'nun "kasten öldürme" suçundan müebbet ve "cinsel saldırı" ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan 39 yıla, Berk Akand'ın ise bütün bu suçlara yardımdan 31 yıla kadar hapsini istemişti.

Ayrıca sanık Çağatay Aksu'nun Berk Akand'a yazdığı mektuplar ortaya çıkmıştı. İddiaya göre sanık Aksu mektuplarda Akand'a, 'ağzını sıkı tut' diyerek, "Ya beraber çıkarız ya beraber batarız" yazdı.

Duruşması öncesi Ankara Kadın Platformu üyeleri ve onlarca kadın, Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi. Yapılan basın açıklamasına Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli iken Hasan İsmail Hikmet tarafından katledilen Ceren Şenel Damar’ın babası Mustafa Damar, katledilen Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül ile şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Ayşe Karaman’ın annesi Feride Karaman da katıldı.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ BU TOPLUMDAN TEMİZLEYECEĞİZ"

Açıklama öncesinde ilk olarak Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar konuştu. Adliye önünde bekleyen insanların adalet istediklerini ifade eden Damar, şunları söyledi:

“Burada bekleyen insanlar, ‘can güvenliğimiz yok’ diyorlar. Emniyetin, güvenlik güçlerinin ihmallerini, eksikliklerini dile getiriyorlar. Kadınlar, kadına şiddet konusunda yargıda yeterli düzenlemenin cezaların caydırıcı olmasını istiyorlar. Hukukçuluk adı altında avukatlık yapanların, savunma adı altında iftira atanların, sosyal medyada sahte hesaplarla korkakça şebeklik yapanların, toplumun, hukukun değerleriyle dalga geçenlerin, toplum içerisinde barındırılmasını istemiyorlar. Bir hiç uğruna katledilen Ceren Damar’lardan, Şule Çet’lerden aldığımız güçle kadına yönelik şiddeti bu toplumdan temizleyeceğiz.”

Ayşe Karaman’ın annesi Feride Karaman da, yaptığı konuşmada adaletin sağlanması ve katillere caydırıcı cezalar verilmesini istedi.

"GERÇEK ADALETİ İSTİYOR, YAŞAMLARIMIZI SAVUNUYORUZ"

Sonrasında Ankara Kadın Platformu’ndan Aysun Gençtanır tarafından yapılan açıklamada, katledilen Şule Çet için adalet arayışında olunduğu vurgulandı.

Gençtanır, “5 duruşmadır parayla rapor hazırlatan avukatlar ve katiller, Şule’yi yargılayarak cinayeti, tecavüzü örtmeye çalıştılar. Bugün görülecek olan 6’ncı duruşmada gerçek adalet yerini bulsun istiyoruz. Gerçek adaleti istiyor, yaşamlarımızı savunuyoruz” dedi.

Kadınlar, açıklama sonrası duruşmayı izlemek üzere mahkeme salonuna geçti.

Sanık Aksu, beraatini talep etti.

Duruşmanın başlamasıyla son savunmasına başlayan Çağatay Aksu, #SuleCetİcinAdalet etiketini şikâyet etti ve sosyal medyada halkın galeyana getirildiğini iddia etti. Aksu savunmasına şu sözlerle devam ettii:

"Şule’ye tecavüz etmedim. Cinsel ilişkiye girmedim. Sahte otopsi raporları ile bizi suçladılar. A4 parçaları, yalan sosyal medya haberleri ile biz tutuklanmak zorunda kaldık. Neden tutuklandığımı ve neden yargılandığımı bilmiyorum. Sinir krizleri geçiriyorum. Şule’ye dokunmadım. Suçluysam beni asın. İstediğiniz yerde asın beni. Şule’nin neden intihar ettiğini bilmiyorum. Cinsel ilişkide psa’ nın bir kriter olmadığı, uzun yıllar vücutta kaldığı, zaten kadınların vücudunda bulunan bir hormon olduğu bilirkişi raporlarında yazıyor. Tecavüz değil belki ilişki olabilir dediler ama benim spermim bulunmadı. Bizi cinayet büroda 3 saat dövdüler ters sorguda. Elinizi vicdanınıza koyun bana küfür etmeyin. Ben suçsuzum. Şule’de benim DNA'm yok. İsterseniz yalan makinası getirin. Namusum ve şerefim üzerine yemin ederim. Ben suçsuzum. Vicdanınıza sığınıyorum. Beraat istiyorum."

Sanık Berk Akand ise, "Hiçbir şey görmedim. Hiçbir şey bilmiyorum. Çağatay’ı bırakın, kendime bile yardım etmedim bu davada. Eğer yardım ettiysem kafama sıkmış olurdum" dedi.

SANIK AVUKATI: ŞULE NEDEN DİRENMEDİ?

Akand'dan sonra konuşan sanık Aksu'nun avukatı Levent Ekmen, "Şule zorla tutuluyorsa, defalarca çıkış kapısından geçmiş. Neden gitmedi. Olay yerinde darp yok. Tecavüz yok. DNA yok. Hiçbir şey yok. Oratada delil yok. Maktül Şule boyuna göre yapılı hiç direnmemiş. İddia edilen boğuşma. Neden sanıkların üzerinde yok? Çağatay’a ait bir tane DNA yok. Şule neden direnmedi? Şule’nin elindeki saç intihar ettiğini gösteriyor. Şule tecavüze karşı mücadele etmemiş. Öldürülmeye karşı mücadele etmemiş. Çağatay’ın suç işlediğine inanmıyorum. Çağatay’ın suç işlemediğinden dolayı beraatini ve tahliyesini talep ediyorum. Ortada delil yok. Delilerler de karartılmadı. Sosyal medya yüzünden bu dava buraya geldi.

Berk Akand'ın avukatı Paşa Büyükkayaer de, "Berk’in olaydan haberi yok. Berk’in suçlu olması kamuoyu baskısından dolayı. Kamuoyu baskının etkisi altında kalmadan karar vermenizi istiyorum. Gece yatarken başınızı yastığa rahat koyun. Vicdanınıza bırakıyorum. Berk’in tahliyesini talep ediyorum. Kamuoyu baskısıyla Şule Çet davası çarpıldı. Sosyal medyadaki cadı avcıları yüzünden buradayız." ifadelerini kullandı.,

Şule Çet’in ölümü davasında kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Çağatay Aksu’nun müebbet ve 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand’ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti