Şili’ye giderek temaslarda bulunan İsveç Sol Parti Milletvekili Lorena Delgado Varas, kadınların feminist bir parti kurmaya hazırlandığını söyledi.

İsveç Sol Parti Milletvekili Lorena Delgado Varas, temaslarda bulunmak için Şili’ye giderek, kadın, işçi ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptı.

Varas, Şili’de 6 Ekim 2019’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zam ile başlayan ve büyüyerek süren eylemlerde yer alan kadınların feminist bir parti kurma hazırlığında olduğunu söyledi.

ANF’den Murat Kuseyri’ye konuşan Varas, Şili’de güçlü bir kadın hareketi olduğunu belirtti.

“8 Mart Hareketi çok güçlü. Ayrıca sendika ve çevre örgütlerinin kendi kadın hareketleri var. Yaşamın her alanında var olan ataerkil değer yargıları bu kesimlerin direnişiyle karşılaşıyor. İşçi, memur, kadın ve öğrenci hareketlerinin yer aldığı bir çatı örgütü kuruldu.

Ama kadın hareketi örgütlenmeyi yeteri kadar radikal bulmadığını söyleyerek oluşumdan ayrıldı. Kadınlar feminist bir parti kurmak için çalışma yürütüyor. Ben de böyle bir kadın partisinin gerekli olduğu görüşündeyim.”

‘KÖYLERDE DE 8 MART KUTLAMALARI OLACAK’

Varas, Şilili feminist kolektif Las Tesis aktivistlerinin erkek şiddetine yönelik başlattığı dansın tüm dünyaya yayılmasının buradaki kadınlara güç ve mücadele azmi verdiğini söyledi.

“Son iki haftadır süren gösterilere kadınlar güçlü bir biçimde katılıyor. Feminist hareket, 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü için büyük hazırlıklar yapıyor. Sadece büyük şehirler ve ilçelerde değil köylerde de 8 Mart kutlamaları düzenleyecekler.”

‘MAPUÇELERE YÖNELİK IRKÇILIK BİR ÖLÇÜDE KIRILDI’

Uzun süredir devam eden kitlesel eylemlerin değişik kesimleri bir araya getirdiğini belirten Varas, bu süreçte özellikle Mapuçelere karşı yapılan ırkçılığın bir ölçüde kırıldığını ifade etti.

“Mapuçe halkı her zaman olduğu gibi geçen yıl başlayan ve hala devam eden eylemlerde güçlü bir şekilde yer aldı. Şili’de Mapuçelere karşı ırkçılık ve ayrımcılık oldukça yaygın. Ama bu gösterilerden sonra bunun bir ölçüde kırıldığını görüyoruz.

Gösteri yapmak için meydanlara çıkanlar saldırılara uğradıklarında Mapuçelerin daha önce bölgelerinde uğradıkları saldırıların ayrımına varıyor. Artık empati yapabiliyor. Mapuçelerin mücadelelerinin kendi mücadelelerinin bir parçası olduğunu görebiliyorlar. Mapuçeler işgal edilen topraklarına sahip çıkmak için eylem yaptıklarında Şilililer oraya gidip dayanışma gösteriyor. Bu önemli bir gelişme.”

MAPUÇELERE YÖNELİK SİSTEMATİK BASKI

Ülkenin güney kesimlerindeki üç Mapuçe yerleşim birimini ve Mapuçelerin liderlerini ziyaret ettiğini de aktaran Varas, halkın maruz bırakıldığı baskıları şu sözlerle anlattı:

“Mapuçeler, topraklarını yağma eden uluslararası tekellere karşı güçlü mücadeleler yürütüyor. Bunlar arasında bölgede büyük bir baraj inşa eden Norveç tekeli Vatten Kraft da var. Topraklarını savunmak için tekellere karşı çıktıklarında saldırılara uğruyorlar.

Sahte ve temelsiz suçlamalarla, gizli tanıkların ifadeleriyle gözaltına alınıyor ve tutuklanıyorlar. Aylarca ve bazen yıllarca cezaevinde tutuluyorlar. Bazen de liderleri katlediliyor. Mapuçelere yönelik sistematik baskı ve saldırılar var. ”