Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı’nın hazırladığı son raporunda sarsıcı bilgilere yer verildi. “Mor Çatı Deneyimi Kadına Yönelik Şiddete Dair Neler Anlatıyor? Kadına Yönelik Şiddet” başlıklı değerlendirme raporuna göre; şiddet gören kadınların 2017 yılında en çok başvurduğu kurumlar sırasıyla kolluk kuvvetleri, ŞÖNİM’ler, barolar, sağlık kurumları, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri (ASPİM), savcılıklar, mülki amirlikler, mahkemeler, belediyelerin sosyal hizmet birimleri.

Milliyet’ten Çiğdem Yılmaz’ın haberine göre, geçtiğimiz yıl polise başvuran 92 kadından elde edilen bilgilere göre bu kadınların yüzde 50’si başvurdukları birimde kötü uygulamalarla karşılaşmış. Şikâyetçi bir kadına, kolluk kuvvetleri dava sürecinin çok fazla uzayabileceği bunun iki tarafı da mağdur edeceği gerekçesiyle arabuluculuk önerisinde bulunmuş. Bir kadına da, uzaklaştırma ve gizlilik kararı olmasına rağmen, uzlaşmak için şiddet uygulayan ile bir araya gelmesi önerilmiş.

Rapordaki ayrıntılar şöyle:

“Sığınağa başvuran bir kadın uzaklaştırma kararı almasına rağmen kocasının hep evde olduğunu dile getirmiştir. Uzaklaştırma kararını ihlal ettiği için kocasını şikâyet eden bu kadın, polisten şu yanıtı almıştır: “Yine mi sen geldin.” Kadın kocasını karakola şikâyet ettiğinde “Karım istediği zaman beni eve alıyor, istemediği zaman almıyor” şeklinde ifade vererek, uzaklaştırma kararını ihlal etmediğini bilakis kadının kendisini eve aldığını iddia etmiştir.

‘SİZE BİZ Mİ BAKACAĞIZ?’

Mor Çatı’ya yapılan başvurularda bir kadın, sığınağa 5 kere gittiğini, sığınaktaki görevlilerin “Böyle insanlarla neden evleniyorsunuz?” “Size anneniz bile bakmıyor biz mi bakacağız?” gibi yargılamalarına maruz kaldığını belirtmiştir. Başka bir şehre naklinin yapılmasını istediğinde “Babanızın uşağı mı var, çık yukarı” karşılığını almıştır.

‘SEN BARIŞIRSIN’

Bir kadının sığınak talebiyle başvuru yaptığı, ASPİM tarafından kocasıyla görüşmeye ve barışmaya zorlandığı tespit edilmiştir. Kocası ile yeniden bir araya gelen kadın, sığınağa gittiği için cezalandırıldığını, bir daha gitmemesi için daha fazla şiddete maruz kaldığını paylaşmıştır. Dini nikahlı kocasından fiziksel ve psikolojik şiddet sebebiyle ayrılmaya çalışan bir kadının da ekonomik destek talebiyle yaptığı başvuru, kadın şikayetçi olmadığı için, “Sen yine döner barışırsın” denilerek kabul edilmemiştir.