Ezidi halkına dönük 73’üncü soykırım olarak nitelendirilen ve IŞİD’in Irak’ta Ezidilerin yaşadığı Şengal bölgesinde 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirdiği katliamlar çeşitli kentlerde protesto edildi. 1 dakika sessizlik eylemi yapıldı.

Ezidi Kadın Meclisi'nin 3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilmesi yönünde yaptığı çağrıya karşılık, İstanbul'da da kadınlar beyazlar giyerek Beyoğlu Mis Sokak'ta bir araya geldi.

Ezidi kadınların fotoğrafları sergilendiği eylemde konuşan Şafak Özanlı, Şengal'de kadın ve çocukları kaçırıp katleden IŞİD’in elinde hala 3 binden fazla kadının olduğunu hatırlattı.

Özanlı, "Savaş her zaman mazlum halka acı vermektedir. IŞİD kadınları savaş ganimeti olarak görmektedir. Sağ kalan kadınlar da Arap şeyhlerine para karşılığında satılıyor" dedi.

Öte yandan Kocaeli Darıca, Mersin, Adana, Antalya, Diyarbakır, Dersim, Malatya, Siirt, Batman, Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır, Urfa, Halfeti, Suruç, Viranşehir, Siverek, Ceylanpınar, Antep, Adıyaman, Silopi, Cizre ve Mardin’de de çeşitli etkinliklerle Şengal Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla kadınlar beyazlar içerisinde alanlara çıktı.