Başbakan Erdoğan’ın “Kürtaj cinayettir” açıklamalarına tepki gösteren SDP’li Gözde Altınulus, planlı bir devlet katliamı ile kürtajı eşitleyen Başbakan’ın akıllara, “Her fetüsün doğmasını ne için istemektesiniz? İş cinayetleri ve savaşlarda ölecek daha çok insan olsun diye mi?” sorusunu getirdiğini söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Kürtaj cinayettir. Uludere neyse kürtaj da odur” sözlerinin ardından diğer devlet yetkililerinin de yaptığı açıklamalarla başlayan kürtaj tartışmalarına SDP'li kadınlar, Kocatepe'de bulunan AKP İl binası önünde yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. Kadınlar, polise boyalı balon attı.

“İşçi, Kürt, kadın kanı bu deryada boğulasın Tayyip” yazılı pankart açan SDP’li kadınlar, sık sık “Elini rahmimden çek”, “Kürtaj haktır Roboski katliam”, “Tayyip burnunu vajinamdan çek” sloganları attı.

SDP’li kadınlar adına açıklamada bulunan Gözde Altınulus, artan kadın cinayetlerine dikkat çekti. Kadın katillerine tahrik indirimi adı altında ödül gibi cezalar verildiğini ifade eden Altınulus, “Yargı tecavüz davalarını yıllarca açmayabiliyor. Açılan davalar beraatla sonuçlanıyor. Çocuk istismarı, devletin yüksek katlarında meşru görülüp, yargıca aklanıyor” dedi.

Kadınların mücadelesi ile kurulan Kadın Bakanlığı’nın lağvedilerek yerine “Aile” ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulduğunu hatırlatan Altınulus, kadını şiddetten korumak için yapılması gereken yasal düzenlemeler ile sınırlı tutulduğunun altını çizdi.

Birçok kadının parası olmadığı ve devletin imzaladığı uluslararası sözleşmeleri uygulamadığı için çok kötü koşullarda kürtaj olmak zorunda kaldığına dikkat çeken Altınulus şöyle konuştu: “Başbakan, bir veciz söz ile daha gündemin ortasına düştü. Aslında kurduğu cümle ile iki gerçeği ifade ediyordu. Malumun ilanıydı aynı zamanda bu; Uludere planlı katliam, kadınlar kuluçka makinası. Başbakanın ve onun partisinin Kürtlerin ve kadınların kaderine dair Türk ve erkek olarak bunca pervasızca söz sarf edebilmesi kabul edilemez. Doğurmak, sezaryen ve kürtaj kadının kendi bedeni üzerine karar verme hakkıdır.”

Altınulus, planlı bir devlet katliamı ile kürtajı eşitleyen Başbakan’ın akıllara, “Her fetüsün doğmasını ne için istemektesiniz? İş cinayetleri ve savaşlarda ölecek daha çok insan olsun diye mi?” sorusunu getirdiğini söyledi.

Açıklamanın ardından kadınlar, ellerinin temiz olduğunu söyleyen AKP Hükümeti’ne ellerinin kanlı olduğunu göstermek amacıyla polise, içinde kırmızı boyaların bulunduğu balonları attı.

Ayrıca sabah saatlerinde Sağlık Bakanlığı önünde kendini zincirleyerek eylem yapan ve gözaltına alınarak Çankaya Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen SDP’li 4 kadının isimleri ise şöyle: Çiğdem Geçimli, Nazlı Buket Yazıcı, Cansu Dönmez, Fatma Eylem Ataş.

 

Fotoğraflar için devam edin >>>