Diyarbakır’da tutuklu bulunduğu cezaevinden firar eden Veysi Yoldaş’ın Remziye Yoldaş’ı öldürmesine ilişkin açılan davada konuşan kadının babası, “Kızım karakola gittiğinde polisler, ‘kendi başının çaresine bak’ deyip yollamışlar” dedi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde, 28 Ağustos 2020 tarihinde evli olduğu Remziye Yoldaş’ı öldüren Veysi Yoldaş’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada ailenin avukatı Nilda Baltalı(Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği), tutuklu sanık Veysi Yoldaş ile avukatları ve tanık hazır bulundu.

Başka bir suçtan tutukluyken pandemi nedeniyle yapılan yasal düzenlemeyle açık cezaevine çıkarıldıktan sonra firar ederek boşanma aşamasında olduğu Remziye’yi öldüren Veysi Yoldaş, “Namazında niyazında olduğunu” söyleyerek, elindeki tabancanın yere düşerek ateş aldığını ve Remziye’nin bu şekilde kazara öldüğünü öne sürdü.

KARAKOLDAN ‘KENDİ BAŞININ ÇARESİNE BAK’ CEVABI

Remziye’nin babası Ahmet Tura, sanığın beyanlarının yalan olduğunu, kendilerini ölümle tehdit ettiğini söyleyerek, sanığın kızını arayarak İstanbul’a çağırdığını ama kızının kabul etmediğini aktardı.

Tura, “Kızım karakola gitti, durumu anlattı ama karakoldakiler kızıma, ‘Kendi başının çaresine bak’ deyip göndermişler. Sonrasında fail dükkânıma gelip bize silah doğrultup, bizi öldüreceğini söyledi. Dükkânıma geldikten 3 gün sonra kızımı öldürdü. Fail olay anında kızımı aynı zamanda darp da ediyor. Failden şikâyetçiyim” dedi.

‘KARAKOLU ARADIK, GELEN OLMADI’

Remziye’nin annesi Sevile Tura da cinayete giden süreci şöyle anlattı

Fail Remziye’nin yanına geldikten sonra Remziye beni aradı ve bana, ‘Ona git cezanı yat bitir öyle gel’ dediğini söyledi. Kızıma Bursa’daki dayımın yanına gidelim demiş ancak kızım kendisinin firari olduğundan gitmek istemediğini söyledi. Bursa’daki dayısı da gitmeleri için para göndermiş fakat kızım kabul etmedi. Fail dükkâna gidip kızımın boğazını sıkıyor fakat oğlum Mustafa’yı görünce kızımı bırakmış. Evin etrafında sürekli gezip tehditler savuruyordu. Karakolu aradık 45 dakika geçmesine rağmen gelen olmadı.

‘REMZİYE’NİN ŞİKÂYETLERİ YETKİLİLER TARAFINDAN DİKKATE ALINMADI’

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Nilda Baltalı da “Sanık yaptığı savunmada kendisini sütten çıkmış ak kaşık gibi gösteriyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Sanık evlenir evlenmez cezaevine giriyor. Remziye sanığı 9 yıl boyunca beklemiştir. Cinayetten birkaç hafta önce cezaevinden firar etme kararı aldığını söylüyor. Sanık cinayetten 10 gün önce firar ederek ailesinin yanına gidiyor ve Remziye’yi arayıp kaçmayı teklif ediyor. Remziye bunu kabul etmiyor. Remziye’nin şikâyetleri yetkililer tarafından dikkate alınmamıştır. Sanığın amacı Remziye’yi öldürmek olduğu, kastı bulunduğu ve tasarladığı herkes tarafından bilinmektedir. Asiye Tura’nın gelecek celsede dinlenilmesi talebinde bulunuyorum.

İddia makamı verdiği mütalaada tutuklu sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetinden ve isnat edilen suçun katalog suçlardan olması nedeniyle tutukluluk halinin devamını istedi. Sanık, avukatları mütalaaya iştirak etmediklerini, failin öldürme kastı olmadığını ve tutuksuz yargılanması talebinde bulundu.

Mahkeme, İHD ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi davaya katılma talebini reddederek, duruşmayı 4 Kasım’a erteledi.