Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber Paris

“Qui fait la vaisselle? Nous on fait la revolution” / ”Bulaşıkları Kim Yıkıyor, Biz Devrim Yapıyoruz” sloganları ile Paris’te kadınlar 8 Mart’ta meydandaydı.

Yağan yağmura rağmen onbinlerce insan – yığınsal çokluğu kadın - Paris’i kendi renklerine boyadı. Paris’in büyük meydanlarında olan Place de D’Italie’de bir araya gelen onbinler bulvarları sloganları, afişleri, pankartları ile doldurdu. Bugün Paris’te adeta bütün metrolar eyleme kadınları/eylemcileri taşıdı. Metro girişlerinde çalışanların büyük nezaketi ve yardımı ile ücretsiz metrolara binen kitle saat 12:00 gibi alanda birikmeye başladı.

Kadınların öncelikle iki gündemi vardı; Birincisi kadın cinayetleri, ikincisi ise Macron’un emeklilik yasasına tepki. Böylesi eylemlerde Parisliler kendi itirazlarını içeren kendi sloganlarını, döviz ve afişlerini yapıp öyle geliyorlar. Yürüyüş kortejleri mor ağırlıkta da olsa, mavi çalışma tumları ve başlarında kırmızı fular ile iş yerlerindeki kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekiliyor: “Égalité des salaires, moins de paroles en l’air “/”Boşa Lafa Yer Yok, Maaşları Eşitle” ve “on se lève et on se casse “/”Çekip Gidiyoruz”.

Fransa’da erkek şiddeti ile yaşamlarını kaybeden kadınların isim ve yaşlarının yazıldığı afişler ile büyük bir kortej oluşturan kadınlar “Qui fait la vaisselle ? Nous on fait la revolution”/”Bulaşıkları kim yıkıyor, biz devrim yapıyoruz”, “Le silence tue, agissons “/”Sessislik Öldürür Hareket Edin” sloganları ile yürürken zaman zaman da önlerindeki Kürt kadınlarının kortejindeki Aynur Doğan’ın “Keça Kurdan” şarkısına eşlik ediyorlardı. Kürt kadınlarının “Jin, Jiyan, Azadi” sloganı burada “La Femme, La vie, La Liberte” olarak alanlardaki yerini almış durumda. Kürt kadın korteji “Dün Rosa Bugün Sara, Dün Berlin Bugün Paris, Asla Unutmayacağız” pankartı ile alandaydı.

Place D’Italie’den başlayan yürüyüş saatlerce sonra Repoblique’e vardığında gün artık kararmaya başlamıştı. Kadınlar sözlerini ve eylemlerini, sisteme öfkelerini alanda bırakmadan, yanlarına alarak yeni buluşmalar için randevulaştılar.