Ege Üniversitesi öğrencisi Gözde Salur'ın Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etmek amacıyla change.org'da 1 milyon imza hedefiyle başlattığı “Özgecan Aslan’ı kaçırıp vahşice katledenlere en ağır cezai yaptırım uygulansın. Özgecan son olsun, kadın cinayetleri durdurulsun” kampanyası tarihi bir desteğe ulaştı.

Bir milyon imzaya ulaşılmasının ardından sistem tarafından otomotik olarak 1, 5 milyona çıkartılan imza kampanyası şimdiye kadar desteklenen en büyük imza kampanyası olmak üzere.

Kampanyayı başlatan Gözde Salur’ın açıklaması şöyle:

‘’Bence, kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet bireysel bir konu değil. Toplumsal koşullar sonunda ortaya çıkan bir durum. Dolayısıyla çözümünü de toplumda görüyorum. Yani bu suçları işleyen kişilere "cani, canavar" denmesi asıl sorunun görülmemesi ve bireye indirilmesi demek. Yürüttüğüm kampanyanın asla idam ya da hadım eksenine gitmemesine dikkat ettim. Çünkü sorunun çözümü orada değil.

Bir milyonu aşan imzaya ulaşmasının ardında da bence iki neden var. Birincisi, talebinin çok net olması. İmzalayanlar yürürlükteki yasaların ve 6284 Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun itam uygulanmasını Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'ndan talep ediyoruz. Bunu onlar yapamayacaksa kim yapabilir ki zaten? İkinci neden de, Özgecan'ın bir sembol haline gelmesi ve onun ölüm haberiyle herkesin kendi cinsiyetçiliğini, suskunluğunu sorgulamaya başlaması oldu.

Geçtiğimiz iki hafta içinde birkaç kez Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a ulaşmaya çalıştık. Fakat bakanın programının çok yoğun olduğu cevabını aldık. Ben imzaların kesinlikle bakana teslim edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu şekilde yetkililerin kampanyanın taleplerini ciddiye alacağını düşünüyorum. Bu nedenle de, bu hafta imzacılarımla bir güncelleme paylaştım ve madem Bakan'dan bir tarih gelmiyor, biz tarih verelim deyip "bir maniniz yoksa 4 Mart 14:00'da geliyoruz" dedik. Henüz bir geri dönüş olmadı fakat ben kadına şiddet konusunda doğrudan yetkiye sahip bakanın  1 milyonu aşkın insanın sesini duymamazlığa geleceğine inanmıyorum. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde imzaları teslim edeceğiz, ben de tabii ki imzacılarımı haberdar edeceğim.

Bu kampanyanın talebi çok net aslında. Kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet ve istismar davalarında tahrik indirimi, iyi hal indirimi gibi suçu sıradanlaştıran kararların alınmasının önüne geçecek gerekli hukuki düzenlemenin yapılması ve 6284 Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun ayrım gözetmenden uygulanmasını istiyoruz.” (Cumhuriyet)