Arasında dünyaca ünlü isimlerin olduğu 100'den fazla model, 'Model İttifakı' adında bir grup oluşturup Victoria’s Secret CEO'su John Mehas'a seslenen açık mektup yayımladı. Modeller, ünlü içgiyim firmasına hakim olan cinsel taciz, zorbalık ve kadın düşmanlığına son verecek net davranış kurallarının benimsenmesini istedi.

'Meleklerle' uçarken #MeToo döneminde tepetaklak düşen içgiyim firması Victoria's Secret'ın cinsel istismar ve kadın düşmanlığıyla suçlanmasının ardından, 100'den fazla sayıda model, firmanın CEO'suna hitaben açık mektup yayımladı. 

Christy Turlington Burns, Amber Valletta ve Iskra Lawrence gibi en ünlü isimlerin başını çektiği modeller, 'Model İttifakı' adında bir grup oluşturup Victoria’s Secret CEO'su John Mehas'a seslenen açık mektuba imza attı.

Modellerin birlik beraberlik içinde oldukları ve tacize birlikte karşı koyduklarını bildiren açık mektup, bu ay başında The New York Times gazetesinin firmanın eski yöneticilerinden Ed Razek'i cinsel taciz, zorbalık ve kadın düşmanlığıyla suçlayan haberinin ardından geldi. 

Ed Razek, Victoria's Secret'ın bağlı olduğu ana şirket Limited Brands'in baş pazarlama sorumlusuydu. 

Habere göre Limited Brands kurucusu ve CEO'su Lex Wexner ile Ed Razek, şirket içinde 'kadın düşmanlığı, zorbalık ve taciz kültürü' oluşturmuştu.

Açık mektupta şöyle denildi:

"Bunu yazıyoruz çünkü The New York Times'ın 'Melekler Cehennemde: Victoria’s Secret içindeki kadın düşmanlığı kültürü' başlıklı araştırmacı haberciliği, Victoria’s Secret'taki kadın düşmanlığı, zorbalık ve taciz kültürünün daha önce sanıldığından çok daha berbat ve kemikleşmiş olduğunu gösteriyor."

"Haberde modellerle çalışanlara yönelik uygunsuz davranış şikayetlerinin sürekli tekrarlandığına yer veriliyor: Beden aşağılaması, müstehcen laf sokuşturma, kasık avuçlama, sarkıntılığı geri çevirmeye misilleme, modellerin görüntülerinin izinsiz kullanma ve fotoğrafçının kişisel çekimleri için ücretsiz çıplak poz vermeye zorlama..."

Açık mektupta Model İttifakı'nın eylülde New York'ta L Brands'in baş iletişim sorumlusu Tammy Roberts Myers ile buluştuğu ve görüşmede Victoria’s Secret'ın bu şikayetleri ciddiye almadığının apaçık ortaya çıktığı da bildirilerek şöyle devam edildi:

"Bu anın Victoria’s Secret için bir uyandırma anı olabileceğine inanıyoruz. Bu, modellerin Aralık 2018'den beri çağrı yaptığı gibi RESPECT (SAYGI) programına katılarak istismarları sona erdirme yolunda anlamlı adımlar atmak için bir fırsattır." 

Victoria’s Secret'ı 'harekete geçmeye' ve 'sayesinde kar elde ettiği insanları korumaya' çağıran modeller, firmanın modeller tarafından modellerin yararına kurulan hesap verebilirlik programı RESPECT'e (SAYGI) katılması gerektiğinin altını çizdi. Katılımın, daha sonra işverenlerin, menajerlerin, satıcıların, fotoğraf sanatçılarının ve diğer sözleşmeli çalışanların meslekteki herkesin güvenliğini koruyan davranış kurallarına uymasını gerektireceğini belirtti. 

Açık mektubu imzalayan modellerin ve TIMES UP gibi örgütlerin yaratıcı dışavurumun serpildiği ve herkesin istismar-taciz korkusu olmaksızın çalışabildiği bir sanayi amaçladığının, bunun için RESPECT programının başlatıldığını ve bir kez daha Victoria’s Secret'a daha güvenli, daha eşitlikçi moda sanayi oluşturma çabasına katılma çağrısının yapıldığının altı çizildi. 

Öncesinde Razek, The New York Times'a gönderdiği e-postada suçlamaları yalanlama yoluna gitmişti:

"Bu haberdeki suçlamalar katiyyen doğru değildir, çarpıtılmıştır ya da bağlamından koparılmıştır. Sayısız, birinci sınıf modelle ve yetenekli profesyonellerle birlikte çalışma şansına erdim ve birbirimize karşılıklı saygımızdan büyük onur duydum."

Açık mektuba yanıt olarak, L Brands sözcüsü, People dergisine şu açıklamayı yaptı:

"Modellerin güvenliği ve iyiliğini garanti etmek kesinlikle Model İttifakı ile paylaştığımız ortak amacımızdır. RESPECT programı ve ötesinin unsurlarını yansıtan Fotoğraf Çekimi Prosedürlerini Mayıs 2019'da hayata geçirdik. Kaydettiğimiz bu ilerlemeden gurur duyuyoruz ve ilerlemeyi devam ettirmekte kararlıyız. Sanayiyi düzeltmek, ilerletmek isteyenlerle muhatap olmaya her zaman açığız."

Yaklaşık 20 yıldır televizyonda yayımlanan 'melekleriyle' meşhur 'Victoria's Secret Moda Şovu'nu izlenirliğinin düşmesi nedeniyle geçen yıl yayından kaldıran firmanın içgiyim pazarındaki payı da sürekli küçülüyor.