Aysel Kılıç / Demokrat Haber

Hayatın iyice pahalılaştığı, ürünlere olan güvenin azaldığı şu günlerde, Mersin’de kurulan pazar “seçici” olanlara alternatif ürünler sunarken, kadınlara da ekmek kapısı oldu. Tamamen kadınların emeğinden, elinden çıkan ürünler, hem ucuz hem de çok çeşitli.

Ev emekçisi kadınlar, tarlalarında, bahçelerinde biten çeşit çeşit otları, yetiştirdikleri sebzeleri, ağaçlarından kopardıkları taze meyveleri buraya taşımış. Stantlara sıra sıra dizilmiş kavanozlardaki rengarenk, birbirinden leziz reçeller tamamen ev yapımı. Sofralarımızın tacı baharatlar da fabrikalardan değil, küçük mutfaklarından çıkma. Bu pazarda sadece gıdalar yok; el yapımı kristal kolyeler, yüzükler, küpeler stantlarda ışıl ışıl parlıyor. El örgüsü yünlü şallar, hırkalar ise kolay bulunmayan türden.

Kadın Üretici Pazarı, geçtiğimiz yıl Mersin Mezitli’de kurulmuş. Kadınlara kendi ürünlerini pazarlama olanağını CHP’li Mezitli Belediyesi sağlamış. Mersin’in birçok mahallesinden ev emekçisi kadınlar, evdeki üretimlerini bu pazara taşıyor. Haftanın beş günü evlerinin mutfağında çalışan kadınlar, ürünlerini hafta sonları bu pazarda halkın beğenisine sunuyor.

KOCAMAN BİR DÜNYA

Kadın Üretici Pazarı, Mezitli Belediyesi’ne yürüme mesafesinde. Suyu çekilmeye yüz tutmuş bir derenin kenarına kurulmuş olan Pazar, ufak bir kapalı çarşı görünümünde. Dıştan görünümün aksine, içerisi kocaman bir dünya. Gencinden yaşlısına kadınlar burada. Kimisi ürünlerini satıyor, kimisi de üründen ürün beğeniyor.

Sakine Doğan, 60 yaşında. El örgüleriyle ilgiyi üzerine çekmiş. Standın arkasına yerleştirdiği sandalyede oturup bir yandan örgüsünü örüyor, diğer yandan ürünlerini müşterilere tanıtıyor, pazarlıyor. “Zamanımı elişiyle değerlendiriyorum, bu beni mutlu ediyor” diyen Doğan’da yok yok; yünlü şallar, hırkalar, eldivenler, bereler, çocuk kıyafetleri, bezden ve ipten bebekler… En çok satılan ise bebekler.

BELEDİYELERE ÇAĞRI

Doğan’a komşu stant ise ışıl ışıl. Kristal kolyeler, küpeler, yüzükler Ayten Eraslan’ın elinden çıkmış. Önceleri hobi olarak yaptığı iş şimdi ekmek kapısı olmuş Eraslan’ın: “Hayat çok pahalı, çalışmadan geçinmek çok zor. Mezitli Belediyesi gibi tüm belediyeler kadınlara çalışma imkanı sağlamalı” sözleri önemli.

Sohbetimize katılan üreticilerden Emel Güneş de, Eraslan’ın söylediklerini destekliyor; “Kadının özgürlüğü en başta üretmekten geçer. Kadın özgürlüğünden bahseden tüm kurum ve kuruluşlar öncelikle biz kadınlara çalışma olanağı tanımalı.”

“1 TL KAZANSAM YİNE GELİRİM”

Şehriban Mitil ise 67 yaşında. Pazar onun için sosyal yaşam alanı olmuş: “Evde oturarak zaman geçer mi? Burada hem üretiyorum, hem stres atıyorum hem de yeni dostluklar ediniyorum. Günde 1 TL bile kazanacağımı bilsem yine gelip standımı açarım.”


Ayşe Gündüz de tarlasında, bahçesinde toplayıp getirdiği ot çeşitleriyle pazardaki yerini almış. Isırgan, maydanoz, tere, taze soğan ve sarımsak… Hepsi de çok ucuz. Isırgan otu yalnızca 500 kuruş. Gündüz, “Ucuza satıyorum. Elimde birkaç kuruşla eve dönsem de mutlu oluyorum. Çünkü kendi paramı ilk kez kendim kazanıyorum” diyor.

“BEYLERİN ELİNE BAKMIYORUZ ARTIK”

Bu pazarda, acıkanlar ya da sıcak bir şeyler içmek isteyenler de unutulmamış. Pazarın orta yerinde kaynayan çay, buram buram kokan börekler, gözlemeler iştah kabartıyor. Özenle yapılan gözlemelerini kavrulmuş sacların üstüne atıp pişiren kadınların standına uzatıyorum ses kayıt cihazımı. Abuşan Toy, heyecanla anlatıyor el emeği hamur işini: “Yedi çeşit gözlemem var. Hepsinin tatları birbirinden güzel. Müşterilerim çok beğeniyor. Çok satıyorum. Eve mutlu gidiyorum. Burada herkes eve mutlu gidiyor. Çünkü artık beylerin eline bakmıyoruz.”

ALAN DA MEMNUN: DOĞAL VE UCUZ

Kadın erkek herkese açık olsa da, her pazar gibi, Kadın Üretici Pazarı müşterilerinin de büyük çoğunluğu kadın. Akşam yemeği için taze sebze almaya gelen Fatma Dinar, fiyatlardan oldukça memnun: “Bahçe domatesini 75 kuruşa aldım, taze patlıcan da sadece 1 TL. Marketlerdeki hormonlu gıdalardan bıkıp usandık…”

Gülseren Çakıl da çocuğuyla pazarda. Çakıl, “Kadınların ürünleri birbirinden güzel. Hem bu güzelliklerden faydalanmak hem de kadınların ekonomisine destek olmak için her hafta sonu bu pazardayım” diyor.

***

Kadın Üretici Pazarı, her cumartesi -pazar, 08.00-19.00 saatleri arasında sizleri bekliyor…