bianet.org'un kadın haberler editörü Çiçek Tahaoğlu, öldürülen Sarai Sierra'yla ilgili olarak ana akım medyada yer alan haberlerin tüm kadınlara verilen bir mesaj olduğu görüşünde.

Konuyla ilgili Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) değerlendirmede bulunan Tahaoğlu, "Eril medya, Sierra'nın hikayesiyle kadınlara 'Bir başınıza dünyanın öbür ucuna giderseniz başınıza bunlar gelir. Bakın Pippa Bacca’ya da aynısı olmuştu' mesajını açıkça verdi. Ama yüzlerce, binlerce kadının kendi evlerinde, birlikte yaşadıkları erkekler tarafından öldürüldüğünü, sistematik olarak şiddet gördüğünü unuttu," dedi.

"Haberler, Sierra'nın da Türkiye'de öldürülen binlerce kadından biri olduğuna değil, 'ele güne rezil olma' kaygısına odaklandı" diyen Tahaoğlu, şöyle konuştu:

HABERLERDE ÖNE ÇIKARILAN: BU MÜNFERİT BİR OLAY

"Tüm gazeteler İstanbul'daki suç oranının New York'takinden daha düşük olduğunu, Türk polisinin Sierra için elinden geleni yaptığını vurgulayan haberler yaptı. Yani kadınların bu kadar kolay kaybolup/kaçırılıp öldürülmesi, binlerce saatlik Mobese görüntülerinden bulunamaması değil, bunun 'tek başına gezen kadınların' başına gelebilecek 'münferit' bir olay olduğu vurgusuydu öne çıkarılan. Suç oranının ne kadar düşük olduğunun altı çizilirken, kadın katlinin Türkiye'de ne kadar yaygın olduğundan, her gün kaç kadının öldürüldüğünden ve çıkarılan yasalara rağmen bu durumun önüne geçilemediğinden bahsedilmedi."

"KADINLARIN GÖRDÜĞÜ SİSTEMATİK ŞİDDET UNUTULDU"

Söz konusu haberlerin kadınlara yönelik bir mesaj taşıdığına dikkati çeken Tahaoğlu, "Eril medya, evli ve iki çocuğu olmasına rağmen Instagram'dan aldığı davet üzerine Türkiye'ye gelen ve öldürülen Sierra'nın hikayesiyle kadınlara 'Bir başınıza dünyanın öbür ucuna giderseniz başınıza bunlar gelir. Bakın Pippa Bacca’ya da aynısı olmuştu' mesajını açıkça verdi. Ama yüzlerce, binlerce kadının kendi evlerinde, birlikte yaşadıkları erkekler tarafından öldürüldüğünü, sistematik olarak şiddet gördüğünü unuttu" dedi.

"HABERLERDE ÖNYARGI ÜRETİLMEMELİ"

Tahaoğlu, kadın cinayetlerini ele alan haberlerle ilgili olarak da, "Bu konuda kadınların lehine bir dönüşüm hedefliyorsak, haberlerde önyargıları, toplumsal cinsiyet rolleri klişelerini yeniden üretmememiz, suçu öldürülen kişinin hayat tarzında aramamamız, kadının tercihlerini cinayeti meşrulaştıracak cümlelerle haberleştirmememiz gerekiyor," diye belirtti.