Kadın ve aile bireylerini şiddetten koruma yasası seçim tatiline takılmasaydı belki de bugün üç kadın da hayatta olacaktı. Denizli'de Fatma Bağcı'nın ardından, Bartın'da Rengiye Mersinli ile Ankara'da Rahime Uçar'ı da kocaları öldürdü

Denizli'de yerleştirildiği sığınma evinin sokağında eşi tarafından vurularak öldürülen Fatma Bağcı'nın ardından iki kadın cinayeti daha, Ankara ve Bartın'da meydana geldi. Bartın'da, korumaya alınan Rengiye Mersinli ile Eryaman'da Rahime Yıldız Uçar (21) eşleri tarafından öldürüldü. Benzer özellikteki üç olay, Meclis tatile girmeden önce çok tartışılan ve mağdurlara sıkı koruma getiren 'Kadın ve Aile Bireylerini Şiddetten Koruma Teklifi'ni yeniden gündeme taşıdı. Teklifteki tedbirler hayata geçirilmiş olsaydı üç kadın da belki bugün hayatta kalacaktı.

SİLAHLARI ALINACAKTI

AKP'li 7 milletvekilinin imzasıyla verilen teklif Meclis'in seçim nedeniyle 23. dönem çalışmalarını erken bitirmesi sonucu, 'tecavüzcülere hadım' teklifiyle birlikte çok tartışılmasına karşın son anda çıkarılamamıştı. Kadın cinayetlerini önlemek amacıyla verilen teklif, Türk Medeni Kanunu'nda öngörülen tedbirlerin yanı sıra, bir dizi önlemin de devreye girmesini sağlayacaktı: 

- Teklif, şiddet uygulayan veya ihtimali bulunan kişinin evden uzaklaştırılmasını sağlayacaktı.
- İletişim araçlarıyla rahatsız etme imkanı ortadan kaldırılacaktı.
- Koruma kararı çıktığında, mağdur eden kişinin silahı alınacaktı.
- Korunan bireyin barınacak yeri olmaması durumunda, barınma sağlanacak tedbir nafakası bağlanacaktı. 
- Nafaka bağlanamaması halinde geçici maddi yardım yapılacak, ödemeler, şiddet uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali bulunan kişiden tahsil edilecekti.

Konunun, 1 Ekim'de Mecliste ele alınması bekleniyor.

DÖRT GÜN ARAYLA AYNI KADER

Denizli'de, Mustafa Bağcı  (54) eşi Fatma Bağcı'yı (57), kaldığı sığınma evinin sokağında  öldürüp intihar etti. Fatma Bağcı'nın daha önce kocası hakkında savcılığa iki kez dilekçe verdiği ve korunma istediği belirlenmişti. Bartın'da, eşine dava açan ve koruma altına alınan Rengiye Mersinli'yi de eşi Hasan Mersinli (53) öldürdü. Ankara, Eryaman'da, Rahime Yıldız Uçar (21), bir süredir ayrı yaşadığı eşi Burhan Uçar tarafından 'çocuğunu göstermediği' bahanesiyle dün bıçaklanarak öldürüldü. Burhan Uçar yakalandı.

HAPİS CEZASI GETİRİLECEKTİ

Aile içi şiddete karşı yasa teklifine göre koruyucu tedbir kararlarının gereklerini yerine getirmeyen kişi, 4 aydan 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılacaktı. Tedbirler, başsavcılığın istemi veya korunan bireyin başvuruda bulunması üzerine, duruşma yapılmaksızın derhal verilecekti.

Hakkı KURBAN / AKŞAM