Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı Öğretmen Atama ve Değiştirme Yönetmeliği'nde değişiklik öngören taslakta, öğretmenlerin taciz başta olmak üzere özel hayatında açıkça tehlike oluşturan olaylar nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunma hakkının kaldırılması öngörülüyor

Cumhuriyet gazetesi haberine göre taslakta hastalıktan dolayı yer değiştirme başvurusunda bulunacak psikolojik hastalığı bulunan öğretmenlerin, psikolojik tedavi gördüğüne ilişkin alacağı raporlarda hastalığının öğretmenlik yapmasına engel teşkil edip etmeyeceğinin belirtilmiş olması şartı getiriliyor. Taslağa göre öğretmenler, anne-babası ya da kardeşlerinden birisi için aldığı sağlık kurulu raporunda "Başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez" ibaresi bulunması durumunda anne, baba ya da kardeşinin ikamet ettiği yere yer değiştirme isteğinde bulunabilecek.

TACİZ'DE YER DEĞİŞTİRME YOK

Taslakta, öğretmenlerin taciz gibi genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirme başvurusu yapma hakkının kaldırılması eğitim sendikalarının tepkisine neden oldu. Yürürlükteki yönetmeliğe göre, öğretmenler görev yaptıkları yerde özel hayatında açıkça tehlike oluşturan olay nedeniyle Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvurunun ardından soruşturma açılması halinde bulunduğu ilin en üst mülki amirinin uygun görüş ve teklifi doğrultusunda yer değiştirme isteğinde bulunabiliyor.

Eğitim sendikaları, MEB yetkilileri ile geçen hafta taslakla ilgili yaptığı toplantıda, söz konusu düzenlemeye tepki gösterdi. Bakanlık yetkilileri, bunun üzerine taslaktaki bu düzenlemenin yeniden değerlendirileceğini söylediler. Taslakla görevli olduğu yerleşim yeri dışında bir ortaöğretim kurumunu kazanan çocuğu bulunan öğretmenlerin, çocuğunun öğretim göreceği yere yer değiştirme başvurusu yapma hakkı da kaldırılıyor.