8 Mart Pazar günü saat 13.00’da Süryani Kadın Merkezi (SURKADİM), Midyat’ın Kafro mahallesindeki Matay Rabo (İskender Alptekin) Kültür Merkezi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Yaklaşık 130 katılımcıya ev sahipliği yapan gün, kadınların yüksek moralleriyle akşam saatlerine kadar devam etti.

Programın başlangıcında günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı. Konuşmadan sonra Arkah köyü kilise korosu sahnede şarkı söyledi ve koral programın devamında da 2 şarkı daha söyledi. Sonra, Gozarto Ekonomi Konseyi Başkanı Siham Quryo tarafından konuşma yapıldı. Quryo konuşmasında, Suriye’deki kadınlarının Özerk Yönetimde aldıkları yer, Süryani asker ve polisinde aldıkları yeri anlattı, halkı her türlü tehlikeye karşı nasıl koruduklarına değindi. Daha sonra bölgedeki gençlerden biri olan Gabriel Alptekin, saz eşliğinde Süryanice şarkılar söyledi.

Ara verildiğinde kadınlar tarafından yapılan tatlı ve tuzlu yemekler açık büfede servis edildi. Kutlamanın ilerleyen saatlerinde Bethnahrin Kadın Birliği (HNB) ve SURKADİM’in ortak olarak hazırladıkları bildiri, HNB Türkiye Temsilcisi ve SURKADİM Temsilcisi olan Teodora Özdemir tarafından okundu. Bildiride Süryani kadınının Ortadoğu’daki yeri ve tarihten bu yana aldığı rollere değinirken, geçtiğimiz haftalarda IŞİD’e karşı mücadele veren ve IŞİD tarafından esir alınan 2 Süryani kadınının (bu kadınların hikayesi Neshe dergisinin gelecek sayısında yer alacaktır), kadınların cesaretini temsil ettiğine de değinildi. 


Son dönemlerde, Habur bölgesindeki Süryanilere yapılan saldırılar ve saldırılara karşı mücadele veren Süryani gençlerinden 5 tanesinin hayatını kaybetmesi nedeniyle daha önceden planlanan müzik ve dans iptal edildi. Ama program boyunca çalınan ulusal ve milli şarkılar eşliğinde kadınlar, zılgıtlar çaldı, sloganlar attı ve ölenleri ayakta alkışladı.

Programın ilerleyen saatlerinde Süryani kadınlarının tarihten bu yana aldıkları rolü anlatan sinevizyon izlendi. Sinevizyonun sonunda Suriye’deki Süryani kadın askerleri görüntülenince salondaki kadınlar, Süryani kadınların temsiliyeti olan bu savaşçıları ayakta alkışladı ve zılgıtlar çaldı. (Demokrat Haber)