Kürtajla ilgili tartışmalar sürerken, Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Belediye Başkan yardımcısı, gençlerle birlikte TBMM’yi ziyaret edip, kürtajın tamamen yasaklanması için, Anayasa değişiklik önerisi verdi. Öneri metnini, heyeti kabul eden TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu teslim aldı.

Ankara Pursaklar Belediye Başkan yardımcısı Osman Kayaer ve belediyeye bağlı Erdemli Gençlik Kulübü üyelerinin ziyaretinde sunulan Anayasa değişiklik önerisi "Nesil Emniyeti" başlığını taşıyor ve şöyle deniliyor:

"Yetişkin insanın fidesi durumunda olan cenin, ana rahminde can bulduğu andan itibaren devletin koruması altındadır. Ebeveynleri dahil, hiç kimse dünyanın bu yeni ferdinin canına kast edemez. İnsan türünü bozacak veya yaratılışını değiştirecek ya da mutasyona uğratacak hiçbir genetik müdahaleye izin verilemez."

AKDAĞ: 2-3 GÜN DÜŞÜNME SÜRESİ

Bakan Recep Akdağ, Kürtaj yasa taslağı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kürtaj süreleriyle ilgili ciddi bir farklılık yok. Yani yine 10 haftaya kadar isteğe bağlı yapılabilecek. 20 haftaya kadar süre de özel durumlarda; kadının bir suçun mağduru olması, annenin yatının tehlikede olması, bebeğin yaşayamayacak kadar ağır bir hastalığının olması gibi durumlarda söz konusu. Ancak kürtajın adeta bir çocuk sayısını kontrol edici şekilde, doğum kontrol yöntemi şeklinde yanlış bir mekanizma olmasını önlemek istiyoruz" diye konuşmuş, "kadına ve ailesine 2-3 gün düşünme süresi verileceğini" söylemişti.

DÜNYADA KÜRTAJ YASAĞI

Halen Brezilya, Meksika, İran, Suriye ve Endonezya'da kürtaj yasağı hiçbir istisna olmadan uygulanıyor.

Suudi Arabistan, İsrail, Arjantin ve Tayland gibi ülkelerde ise, anne veya fetüsün sağlığının tehlikede olduğu durumlarda, tecavüz ve ensest sonucu oluşan hamileliklerde veya annenin ruhsal sağlığının korunması için kürtaja izin veriliyor.

Türkiye gibi bir çok ülkede ise 10-14 hafta arasında kürtaja izin veriliyor.