Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2017 Kasım ayı kadın cinayeti ve çocuk istismarı raporunu açıkladı.

Rapora göre, Kasım ayında erkekler tarafından 27 kadın öldürüldü, 29 çocuk istismara uğradı, 39 kadına cinsel şiddet uygulandı.

Raporda, “Bu ay kadın cinayetinin en çok gerçekleştiği iller; İstanbul 4, Sakarya 3, Mersin 3, Şırnak 2 ve Antalya 2 oldu. Kadınların 12’si kendi evinde, 5’i sokakta, 1’i arabada, 2’si yakınının evinde, 1’i bahçede, 1’i otobüs durağında, 1’i deniz kenarında öldürülürken, 3’ünün nerede öldürüldüğü tespit edilmedi” ifadeleri kullanıldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2017 Kasım Ayı Kadın Cinayeti Cinsel Şiddet Çocuk İstismarı Raporu şöyle:

Kasım ayında Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun olan Koruma Kanunu olarak bilinen 6284 "yuva yıkan", "aile parçalayan" sözleriyle karalanarak bazı basın organlarında manşet atıldı. Ancak 6284 Sayılı Koruma Kanunu sadece 1 yılda 42.000 kadının hayatını kurtardı. Yürürlüğe girdiği 2011 senesinde düşük kadın cinayeti yaşandı.

Kasım ayında Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun olan Koruma Kanunu olarak bilinen  6284 "yuva yıkan", "aile parçalayan" sözleriyle karalanarak bazı basın organlarında manşet atıldı. Ancak 6284 Sayılı Koruma Kanunu sadece 1 yılda 42.000 kadının hayatını kurtardı. 

Yürürlüğe girdiği 2011 senesinde düşük kadın cinayeti yaşandı. Bu ay da böyle oldu ve ekim ayında kadın cinayetinde en yüksek sayıyı görürken; kadına yönelik şiddete karşı 25 Kasım haftasında 6284’ü savunan kadınların bu ay meydanları doldurması bu sayının düşmesini sağladı.

Kadınların bu konuda kamuoyu oluşturması ve eylemlilikleri dışında; iyi kötü tüm tarafların kadına yönelik şiddeti kınamasının da etkisi var. Ancak bunun sadece Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde değil, her gün dile getirilmesi sayesinde bu rakamlarda ciddi bir düşüş olabilir. Tüm bunlar kapsamında ise kasım ayında 27 kadın öldürüldü.

(Bu ay öldürülenler arasında 3 ve 5 yaşlarında babaları tarafından öldürülen Hisa ve Elasu gibi kız çocuklarını da Femisid* kapsamı içerisinde ele alarak kadın çocuk ayrımı yapmadan sayımızı belirledik)

Antalya’da 3 ve 5 yaşlarındaki Hira ve Elasu’yuöldüren Göksel Akşener’in geçtiğimiz eylül ayında da eşini öldürdüğü ve o zamandan bu yana arandığı ortaya çıktı. Ancak öldürülen Şura Akkök Akşener’e kızları öldürüldükten sonra koruma verildi.

Bu ay kadın cinayetinin en çok gerçekleştiği iller; İstanbul 4, Sakarya 3, Mersin 3, Şırnak 2 ve Antalya 2 oldu. Kadınların 12’si kendi evinde, 5’i sokakta, 1’i arabada, 2’si yakınının evinde, 1’i bahçede, 1’i otobüs durağında, 1’i deniz kenarında öldürülürken, 3’ünün nerede öldürüldüğü tespit edilmedi.

ÇOCUKLAR EN YAKINLARI TARAFINDAN İSTİSMAR EDİLİYOR

Basından edindiğimiz bilgilere göre bu ay 29 çocuk istismara uğradı. Çocuklar en yakınları tarafından, en çok bulundukları alanda istismar edilmeye devam ediyor. Kasım ayında 4 çocuk okullarında, 6 çocuk evinde, 6 çocuk ise kaldığı öğrenci yurdunda istismara uğradı.

Edirne'de lise müdür yardımcısı 59 yaşındaki E.Y., okulda 8 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı. Polisteki soruşturmasının ardından adliyeye sevk edilen E.Y., çıkarıldığı mahkeme tarafından kız öğrencilere 'cinsel istismarda bulunduğu' iddiasıyla tutuklandı. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü de tutuklanan E.Y.'yi yürüttüğü idari soruşturma kapsamında açığa aldı.

Manisa’da 5 ve 6. sınıfta eğitim gören 11-12 yaşlarında olan kız çocuklarına okul kantininde çalışan bir şahıs tarafından cinsel sözlerle tacizde bulunduğu rehber öğretmenleri tarafından ortaya çıkarıldı.

Çocuklar suça azmettirilerek suç işlemeye teşvik ediliyor veya suç işleme kararı kuvvetlendiriliyor. Yine Manisa’da bir okulda 9. sınıf erkek öğrenciler, aynı pansiyonda kalan 12. sınıf erkek öğrenciler tarafından oyun oynatılarak taciz ediliyor. Bu durum velilere bildiriliyor. Veliler de vakit kaybetmeden okul yönetimine başvuruyor. Okul idaresi olayı velilerine anlatan bazı öğrencilere okuldan uzaklaştırma cezası veriyor. Olayın ardından veliler Ahmetli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne hem öğrenciler hem de okul yönetimi hakkında şikayette bulunuyor. Olayın emniyete intikal etmesinin ardından okul idaresi çocukların okuldan uzaklaştırma cezasını geri çekiyor ve olayın üstünü kapatmaya çalışıyor.

Afyon’da karın ağrısı şikayetiyle hastaneye götürülen 11 yaşındaki kız çocuğu, 2.5 aylık hamile çıktı. Savcılığın talimatıyla çocuğa kürtaj yapıldı, korumaya alındı. Küçük kız ifadesinde aynı sınıfta okuyan 13 yaşındaki sınıf arkadaşının kendisine cinsel istismarda bulunduğunu anlattı. Küçük kızın ifadesi üzerine 13 yaşındaki erkek çocuk gözaltına alındı. Erkek çocuğun ailesi de, küçük kızın başkaları tarafından istismar edildiğini iddia edip, 3 tanığı savcılığa götürdü. Bunun üzerine erkek çocuk, adli kontrol şartıyla bırakıldı. Savcılık küçük kızın babasının birçok suçtan dolayı kaydının olduğunu belirterek, ailenin dört çocuğuyla ilgili koruma kararı aldırdı. Dört kardeş Afyon’daki Sosyal Hizmetler Çocuk Müdürlüğü’ne teslim edildi.

KADINLAR KENDİ YÖNETEMLERİYLE KORUNMAYA ÇALIŞIYOR

Basından aldığımız bilgilere göre Kasım ayında 39 kadına cinsel şiddet uygulandı. Cinsel şiddet uygulanan bu kadınlar, yalnız bırakılıyor, kendi yöntemleriyle korunmaya çalışıyor ya da çözümsüzlüğe hapsedilen bu kadınlar intihara kalkışabiliyorlar.

Bursa’da Dilara K., kendisini taciz eden babasını; annesine şiddet uyguladığı sırada onu kurtarmak için silahla öldürmek zorunda kaldı.

Adana'da tanıştığı genç kadını kandırarak bir ayakkabı imalathanesine götüren kişi; burada genç kızın elini bağlayarak ağzını kapatıp, 21 gün boyunca sopa ve kemerle işkence yaptığı ve tecavüz ettiği ortaya çıktı. Şiddete uğrayan D.R.B. çıkarıldığı nöbetçi mahkemede verdiği ifadesinde: “Bu olay duyulursa ailemin bana zarar vermesinden korkuyorum. Bu nedenle evime gitmek istemiyorum. Kadın sığınma evine gitmek istiyorum” dediği öğrenildi. D.R.B. sığınma evine yerleştirildi.

Yine Bursa’da G.A ayrılma istediği için erkek arkadaşı tecavüz etti. Genç kadın kurtulmak için evin camından atlamak istedi. Çevredekilerin müdahalesiyle hastaneye kaldırılan genç kadın, kurtulmak için intihar etmek istediğini açıkladı.

KADINLAR KENDİ HAYATLARINDA KARAR ALMAK İSTEDİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR

Bu ay öldürülen kadınların çoğunluğu 25- 35 yaşları arasındaydı. Bu yaş aralığındaki kadınların %75'i boşanmak istediği için öldürüldü.

Yozgat'ta 28 yaşındaki Habibe Karadavut boşanma aşamasında olduğu ve ayrı yaşadığı erkek tarafından sokak ortasında babasının evine giderken kesici aletle öldürüldü. Habibe'nin 1 çocuğu da annesiz kaldı.

Öldürülen kadınların yüzde 7'si 0-12 yaşlar arasındayken diğer yüzde 7'si ise 19- 24 yaşlarındaydı. Bu yaş aralıklarındaki kadınların hepsi babaları tarafından öldürüldü.

Şanlıurfa'da bir süre önce boşanan 20 yaşındaki Belkıs Varlık, sık sık gezmeye çıkması bahane edilerek babası tarafından önce kesici aletle yaralandı ardından eşarpla boğularak öldürüldü.

Şüpheli ölümlerde kadınların kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemezken; hayatına dair karar alan kadınların 7’si kocası, 4’ü babası, 1’i boşandığı erkek, 1’i akrabası, 2’si oğlu, 2’si ayrıldığı erkek tarafından öldürüldü.

6284 KADINLAR KORUYOR

Kasım ayında öldürülen kadınların %94’ünün koruma kararının olup olmadığı tespit edilmedi. Antalya’da 2.5 ay önce eşi tarafından boşanmak istediği için öldürülen Şura Akkök Akşener için koruma kararı eşi kendisini ve aylar sonra çocuklarını öldürdükten sonra verildi. Şura Akkök Akşener zamanında korunmuş ve kocası gereken cezayı almış olsaydı hem kendisi hem de çocukları şu an yaşıyor olacaktı.

İstanbul Sözleşmesi kapsamında ve kadın örgütlerinin mücadelesi ile çıkarılan 6284, tüm kadınların hayata tutunmasını sağlayan bir kazanımdır. Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma gibi birçok yaptırımı düzenleyen; kadınlara maddi yardımdan kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan 6284’ü yine kadınlar savunmaya devam ediyor.

Öldürülen kadınların 12’si evliydi. 32 çocuk annesiz kaldı. Çocukların annesiz kalmaları bir yana, geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi babaları tarafından öldürülebiliyorlar, gelecekleri ellerinden alınmaya devam ediliyor.

Öldürülme şekilleri ise canice olmaya devam ediyor. Kadınları yarısından fazlası (yüzde 52) ateşli silahla öldürülürken; yüzde 15'i kesici silah ve yüzde 4'ü boğularak hayatı elinden alındı.

(Demokrat Haber)