İZMİR’de Fevziye Cengiz’in polisler tarafından dövülmesi konusunda İzmir 17’nci Sulh Ceza Mahkemesi ilk duruşmada görevsizlik kararı verdi.

 

Mahkeme, 4 polisin yargılandığı davanın Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verip, ilk duruşmayı jet hızıyla sonlandırdı.

 

Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım, görevsizlik kararının doğru, ancak gerekçesinin yanlış olduğunu söylerken, dosyanın aslında Ağır Ceza Mahkemesi'ne yollanması gerektiğini belirtti:

 

"Görevsizlik kararı olumlu bir gelişme ama biz bu kararın tehdit değil işkence üzerinden verilmesini bekliyorduk. Sonuçta suç işkence suçu. Biz ısrarla ve inatla bunun işkence suçu olduğu ve sanıkların bu suç kapsamında yargılanması gerektiği görüşündeyiz.

 

"Bu konudaki bütün savunmalarımızı ve itirazlarımızı Asliye Ceza Mahkemesinde de sunacağız.

 

"İşkence suçundan görevli olan mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir. Dosyanın da Ağır Ceza Mahkemesine gitmesi gerekiyor."

 

NE OLMUŞTU?

Fevziye Cengiz, 16 Temmuz 2011'de İzmir'de bir gece kulübünde eğlenirken kimliği yanında olmadığı için gözaltına alınmış ve götürüldüğü Karabağlar Polis Merkezi'nde polis tarafından şiddet görmüştü.

 

Cengiz olayın ardından sabah savcılığa giderek polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve bunun üzerine polisler de Cengiz hakkında "O da bizi tartakladı" diyerek şikâyetçi olmuştu.

 

9 Aralık 2011 tarihinde olayın görüntüleri medyaya yansıyınca şiddet uygulayan sivil polisler Hakan Yörük ve Beyit Sezgin ile olayı izleyen Karabağlar Polis Karakolu memuru görevden uzaklaştırıldı.

 

Fevziye Cengiz'i darp eden polisler için 5 yıl 9 ay hapis cezası istemiyle  dava açılırken, Cengiz hakkında ise 6,5 yıl hapis cezası isteniyor.

 

Ayrıca 2 Şubatta polisler hakkında açıla idari soruşturma tamamlanırken, söz konusu iki polis memuru için, ayda 30 TL'ye denk gelen, 12 ay kıdem tenzili cezası istenmiş ve karakol personeli için disiplin cezasına gerek olmadığı söylenmişti.  (BİA)