"Savaşın vahşi koşullarına karşı" bir araya geldiklerini söyleyen Vicdani Retçi Kadınlar, "Yaşamdan yana barışın sesini yükseltmek" amacıyla eylem yaptı. Askerliği reddeden kadınlara İstanbul ve Diyarbakır'dan yeni vicdani retçiler katıldı.

İSTANBUL- Vicdani Retçi Kadınlar, sınır ötesi operasyonların arttığı şu günlerde barış talebini dile getirmek için Taksim tramvay durağında eylem yaptı. "Kadınların vicdanı reddediyor savaşı" pankartını açan vicdani retçi kadınlar, "Kadınlar sokakta vicdanlar isyanda", "Ben sen ben sen biz barışmazsak savaşlar durmayacak", "Reddet diren hayır de askere gitme", "Barış için vicdani ret" sloganlarını attı. Vicdani retçi kadınların eylemine, tutuklu vicdani retçi İnan Süver'in eşi Remziye Süver de katıldı.

Merva Arkun basına yaptığı açıklamada, niçin vicdani retçi olduklarına bir kez daha dikkat çekti. Çatışmalı ortamlara karşı, barış için vicdani ret çağrısı yapan Arkun, şöyle dedi: "Bizler reddediyoruz. Çünkü, televizyonda, gazetelerde hamasi nutuklar vatan için 'öldürmeyi' ve 'kardeş kanı dökmeyi' ilmik ilmik örerek, ölümü kimlik haline getirmemizi isteyen katil devletin, savaşta, sokakta, evde, her gün, teker teker tecavüz ettiği kadınlarız. Devletin adaletinin peşinde değil, barışın ve yaşamın izindeyiz. Bugün devlet katletme geleneğini hakla hukukla, zulmün ve işkencenin beşiği haline getirdiği adalet saraylarıyla sürdürürken, demokrasiden bahsederek çözüm değil, esaret talep ederken, bizler vicdanımızın sesini yükselterek reddediyoruz."

SOKAKTA VİCDANİ REDDİNİ ACIKLADI

Eylem sırasında, vicdani reddini açıklayan Burcu Barakacı, silah tutmak ya da bir canlıya zarar vermek istemeyen, hiyerarşi ve disipline koşulsuz boyun eğmeyi reddeden erkekleri anlamak için askere gitmeye gerek olmadığını söyledi. Bakkalcı, "Irkçılık, milliyetçilik ve şiddet etrafında işlenen militer anlayışa ve son zamanlarda yükselen savaş çığırtkanlığına karşı daha fazla sessiz kalamayacağımı anlıyor, vicdani reddimi açıklıyorum" dedi.

ANARŞİST KÜRT KADINI OLARAK VİCDANEN REDDETTİ

Diyarbakır'dan gönderdiği mektup ile vicdani reddini açıklayan Sevgi Bedük ise "Bir kadın olarak, tek görevi bakım hizmeti olan yardımcı güçler ordusu yaratmamı isteyen, toplumda etkisiz, ailede kimliksiz, yaşamda kişiliksiz hale getiren militarizmi; anarşist bir Kürt kadını olarak reddediyorum" dedi.

SÜVER: SAVAŞIN PARÇASI OLMAYIN

Tutuklu vicdani retçi İnan Süver'in eşi Remziye Süver ise eşinin vicdani retçi olduğu için 390 gündür cezaevinde olduğunu hatırlattı. Remziye Süver, "Eşim farklı psikolojik işkenceler görüyor. 1 yıl içerisinde 8 ayrı cezaevi değiştirdi, sadece insan öldürmeyi reddettiği için. Ölmeyi ve öldürmeyi reddettiği için 390 gündür hapis. Ve 12 yıldır, kendisine sivil ölüm yaşatılıyor" dedi.

Süver ayrıca, askerliği vicdanen reddettiğini söyledi ve "Savaşın parçası olmayın" çağrısı yaptı: "Bu ülkeye hiç kimsenin asker olmasını istemiyorum. Savaşın parçası olmayın." (ETHA)