Kapatılan sığınma evi hakkında taleplerini iletmek için belediye meclisi toplantısına giren kadınlar ilk önce Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’ün ‘Siz misafirsiniz, oturun oturduğunuz yere’ sözlerine sonra zabıtaların saldırısına uğradı.

Mamak Belediyesi, geçtiğimiz günlerde Mamak‘ta bulunan kadın sığınma evini “kirasının fazla olduğu” gerekçesiyle kapatmış, sığınma evinde kalan pek çok kadın durumdan mağdur olmuştu.

Mamaklı kadınlar bugün kapatılan sığınma evinin hesabını sormak ve taleplerini iletmek için Mamak Belediye Meclis Toplantısı’na girdi. Kadınlar ilk önce meclis toplantısının yapıldığı salona girerek izleyicilerin oturduğu koltuklarda beklemeye başladı.

Toplantıda konu kadın sığınma evine geldi. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, sığınma evi hakkında konuşurken kadınların değil ailenin daha fazla önemsenesi gerektiğini, sığınma evinin ekonomik giderlerinin fazla olduğunu bu yüzden kapattıklarını söyledi. Bunun üzerine daha önce sığınma evi konusunda Akgül ile görüşmek için randevu talep eden ancak talebi reddedilen Neslihan Uyanık ayağa kalkarak sığınma evi hakkında düşündüklerini ve sorularını dile getirmek için konuşmaya başladı. Ancak Mesut Akgül, Uyanık konuşmaya başladıktan hemen sonra “Siz misafirsiniz, oturun oturduğunuz yere” diyerek susturmaya çalıştı.

“KENDİNİZİ DIŞARI ATTIRMAK ZORUNDA BIRAKMAYIN”

Uyanık’ın sığınma evi konusunda soru sormak ve taleplerini iletmek istediğini tekrarlaması üzerine Akgül bu kez “Burada konuşamazsınız, sadece izleyebilirsiniz. Kendinizi dışarı attırmak zorunda bırakmayın” sözlerini kullandı. Ayrıca Akgül’ün sözlerinin üzerine salona zabıta ekipleri gelerek kadınların başında beklemeye başladı.

Toplantının devamında, Şahap Gürler Mahallesi’nde yol geçeceği için yıkılması planlanan 120 konut hakkında konuşuldu. Bu 120 konutta yaşan ve belediye meclisinde sözlerini söylemek için gelen kadınlar konunun yaşadıkları evlere gelmesiyle sözlerini söylemek için ayağa kalktı. Yol için evlerinin yıkılacağını ancak belediyenin kendilerine ev vermek yerine arsa satmaya çalıştığını ve onlarca bin lira borçlandırdığını anlatan kadınlar, belediye başkanı Akgül’e evsiz ve borçlu halde ne yapacaklarını sordu. Bunun üzerine AKP’li belediye meclis üyeleri ve zabıtalar kadınların üzerine yürüdü ve kadınları salondan çıkartmaya çalıştı. Zabıtalar toplantıda kadınların konuşmalarını kaydeden Mamaklılara da saldırırken, bazı AKP’li belediye meclis üyeleri “Siz Çankaya’da olsanız 1 metrekare dahi alamazsınız” dedi. Ancak zaten belediyeden herhangi bir ev almayan kadınlar “Zaten alamıyoruz, belediye bir şey vermiyor” diyerek AKP’lilere yanıt verdi.

Kadınların sözlerine yanıt veremeyen AKP’liler evleri için salonda bulunan kadınlara “Bunlar sizi oyunlarına alet ediyorlar, bunlara kanmayın” dedi. Ancak Mamaklı kadınlar kendilerini kimsenin kandırmadığını, sözlerini söylemek için toplantıya geldiklerini ifade etti.

Kadınlar zabıta tarafından zorla dışarı çıkarılırken, tüm Mamaklı kadınlar sığınma evinin yeniden açılması ve evleri yıkılan ailelere yeni evler verilmesi için 2 Nisan
günü saat 13.30’da Mamak Belediyesi önünde yapılacak eyleme çağrıldı.

(Sendika.com.tr)