AKP'li belediyelerin pembe otobüs ve pembe metro duraklarından sonra pembe otopark uygulamasına geçmesine kadınlar tepki gösterdi.

Maraş Büyükşehir Belediyesi’nin 28 Mart’ta açtığı 1500 araç kapasiteli Arasa Otoparkı’nın 55 araçlık bölümü, pembe tabelalarla ayrıldı ve bu alanın “Kadınlara ait park yeri” olduğu belirtildi.

Daha önce kadınlara özel “pembe otobüs” uygulamasıyla kadınların tepkisine neden olan belediye, bu alana erkeklerin araçlarını park etmesini yasakladı.

Otoparkı kullanan sürücülerden bazıları uygulamadan memnun olduklarını söyledi.

Cumhuriyet'in haberine göre, Sürücü Pınar İnceeren, kadınlar için özel yer ayrılmasının güzel bir düşünce olduğunu savunup, “Gayet memnunuz. Çünkü üst katlara çıkmıyoruz bayan olarak, direkt girişte otopark yerlerimiz hazır oluyor” derken sürücü Fatma Paksu, otoparkta kendilerine özel yer ayrılmasından mutlu olduklarını belirtti.

“Pembe otopark” gibi uygulamaların kadınları tecrit etmenin çok ötesine geçtiğini belirten kadın örgütleri ise duruma tepki gösterdi.

Kadın Meclisleri üyesi Dilber Sünnetçioğlu, uygulamayı “korkunç” bulduğunu belirterek, “Bu durumdan memnun kalanlara şaşırıyorum. ‘1500 araç kapasiteli otoparkın 55 araçlık bölümünü kadınlara ayırdık’ deyip bunu bir jest gibi sunuyorlar. Bu ayrıştırmadır, ama kadınlar artık susmuyor, sokağa çıkıyor, çıkacak; sadece 8 Martları da beklemiyor, beklemeyecek” dedi.

KADIN MECLİSLERİ: KADINLARI HAYATIN İÇİNDEN TEÇRİTE İZİN YOK

Kadın Meclisleri'de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Kahramanmaraş'ta başlatılan pembe otopark uygulamasını kabul etmiyoruz. Kadınları hayatın içinde çekmeye, tecrit etmeye çalışanlara karşı modern haklarımızı savunmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

GÜLSÜM KAV: POZİTİF AYRIMCILIK BUNUN NERESİNDE?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, kadınlara ayrılan alanın 55 araçla kısıtlanmasının vahim olduğuna dikkat çekerek “Bir süre sonra 55 kadından daha fazlası gelip üst katlara çıkmak istediğinde ‘Size sınırlı alan burası’ yanıtı alırsa ne olacağı düşünülmeli. Bunu, pozitif ayrımcılık olarak algılayan kadın kardeşlerimiz de tekrar düşünmeli. Pembe otoparkın pozitif ayrımcılıkla ilgisi yok. Bu durum da, olumlu gibi görünen süt izni, kadınlara işyerinde esnek çalışma gibi tuzaklara dönüşebilir” dedi.

Suudi Arabistan’da kadınlara ehliyet verilmesinin bir çağdaşlaşma adımı olarak görüldüğünü ve kadınların araç kullanmasının laik yönetimlerin sembollerinden biri olduğunu hatırlatan Kav, kadınlara yönelik kısıtlamaların sembol alanlarda yapıldığına dikkat çekerek, “Pembe otobüs, pembe trambüs gibi kadınları kısıtlayan bu uygulamalar kadını, erkeğin çizdiği sınır neyse oraya koymaya çalışıyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet