İstanbul'da 25 Kasım Platformu öncülüğünde sokağa akın eden binlerce kadın, erkek, devlet ve IŞİD şiddetine karşı Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Erkek şiddetine karşı mor isyan bayrağı çeken kadınlar, kadın-erkek eşitliğini fıtrata bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, üzerinde Kader Ortakaya’nın fotoğrafının yer aldığı “Senin fıtratın Kader’imize uymuyor” döviziyle cevap verdi.

25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürüyen binlerce Kadın, erkek devlet, IŞİD iddetine dur dedi. Erkek şiddetine karşı mor isyan bayrağını çeken kadınlar, ataerkil, kapitalist ve gerici sisteme boyun eğmeyeceklerini bir kez daha vurguladı.

ANF'de yer alan habere göre, Kobanê direnişinde hayatını kaybeden Arîn Mirkan ile Kader Ortakaya’nın fotoğraflarının yanı sıra “Erkek, devlet, IŞİD şiddetine karşı isyandayız” pankartını açıldığı yürüyüşte, “Bu hayat bizim” diyen kadınlar İstiklal Caddesi’ni mora boyadı.

Kadınlar hep bir ağızdan, “Kadınlar sokağa özgürleşmeye”, “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan, inanına özgürlük”, “Devlet elini bedenimden çek”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Jîn jiyan azadî”, “Kimsenin namusu olmayacağız”, “Erkek-yargı-AKP işbirliğine son”, “Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan”, “Erkeklerin sevgisi her gün 5 kadın öldürüyor”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle” sloganlarını attı.

‘KADIN CİNAYETLERİNE GÖZ YUMULUYOR’

Polis tarafından ablukaya alınan meydana giren Kadınlar TOMA’nın gölgesinde açıklama yaptı. Saniye Evren ile Seher Çetin tarafından Türkçe ve Kürtçe okunan açıklamada, ataerkil kapitalist sistemin kadın bedeni üzerine uyguladığı düşmanlığa karşı alanlarda olduklarını hatırlatıldı.

"Biz kadınlar her gün şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleriyle karşı karşıyayız” diyen kadınlar, her gün kadın cinayetleri haberlerine bir yenisinin eklendiğini Türkiye’de, devlet şiddet yasası ile kadını koruma altına alması gerekirken, bu cinayetleri adeta göz yumduğunu söyledi.

Eğitimde de, gündeme gelen kızlı-erkekli tartışmalarla cinsiyet eşitsizliğin daha da arttığın söyleyen kadınlar, orta öğretimde başörtünün serbest olması, kılık kıyafetlerin dini referanslara göre belirlenmesi ve zorunlu din dersi dayatması ile din adı altında kız çocuklarının üzerinde tahakküm kurulmaya çalışıldığına işaret etti.

Kadınların savaş istemediğini ve savaşlarda en ağır bedeli kadınların ödediğini, savaşın tacizi, tecavüzü meşrulaştığını, kadınların savaş ganimeti olarak kullanıldığını hatırlatıldı. Kadınlar, bugün Ortadoğu’da kadınların savaşa karşı direndiğini ve bu direncin tüm kadınlara umut verdiğini ifade etti.

Kadınlar olarak, savaşa, IŞİD vahşetine, erkek egemenliğine, kadın katliamlarına ve nefret cinayetlerine karşı mücadele edeceklerini kaydeden kadınlar, devlet, IŞİD şiddetine karşı sokakta olacaklarını vurguladı.