Bazı sivil toplum örgütleri ve sendikaların kadın üyelerinin de içinde olduğu Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, hükümetin kürtaja yönelik tutumunu İzmir, Ankara, İstanbul ve çok sayıda şehirde aynı anda yaptıkları eylemlerle protesto ettiler.

 

Yüzlerce kadın saat 16. 00'da Pangaltı Metro çıkışında biraraya geldi. Kadınlar ellerinde "Kürtaj haktır, Uludere katliamdır" pankartları taşıyarak, "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Kürtaj haktır" sloganları eşliğinde Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

 

"Kürtaj haktır Uludere katliam", "Bedenimi, cinselliğimi, doğurganlığımı denetleyemezsin", "Devlet elini bedenimden çek", "Ücretsiz, güvenli kürtaj haktır", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop; inadına isyan, inadına özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kürtaj haktır, karar kadınların", "Tayyip kaç kaç kaç, kadınlar geliyor", "Kürtaj hakkımız tartışılamaz", "Aile değil kadınız, isyandayız", "Biji yekitiya jina" ve "Jin jiyan azadi" sloganları atan kadınlara CHP İstanbul milletvekili Melda Onur, CHP Milletvekili Binnaz Toprak ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de destek verdi.

 

Eylem yapan kadınlar da kürtajın bir hak olduğunu ve bedenlerinin de kendilerine ait olduğunu söylediler. Yapılan basın açıklamasında "Kadınlar devletin erkek egemen politikalarına karşı sokaklarda. Kürtaj hakkımız yasaklanamaz. Bedenimiz bizimdir, karar kadınların demek için sokaklardayız. Sağlık bakanının orta yol bulacağız önerisine karşı tavrımız net. Bedenimiz, cinselliğimiz, doğurganlığımız üzerinden pazarlık yapmıyoruz. 8 haftaya kadar kürtaj yapılması önerisini kabul etmiyoruz. Kürtaj kararının sadece kadınların vermesini istiyoruz. En az 12 haftaya kadar yapılabilen sağlıklı, güvenli, ücretsiz kürtaj hakkı için direniyoruz" denildi.

 

ANKARA'DA İKİ DİLLİ KÜRTAJ EYLEMİ

Bir grup kadın, "kürtajın yasaklanmasına" karşı iki dilde açıklamalı eylem yaptı. Kolej Meydanı'nda toplanan gruptakiler, bir süre Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı.

 

Grup adına konuşan Gülsen Ülker, Hükümet'in kürtaj konusundaki tutumunu eleştirdi. Kürtaj yasağının toplumsal çatışmanın ortaya çıkacağının göstergesi olduğunu öne süren Ülker, yasakla birlikte "kadınların geleneksel yöntemlerle ve merdiven altı kürtajla ölümlere terk edileceğini" savundu. Açıklama, Kürtçe olarak da okundu.

 

İZMİR’DE KADINLARDAN ’KÜRTAJ’ EYLEMİ

İZMİR’de biraraya gelen yaklaşık 200 kadın, kürtajın yasaklanmasıyla ilgili açıklamaları yürüyüş yapıp, müzik eşliğinde dans ederek protesto etti.

 

Kürtaj Haktır Karar Kadınların İzmir Platformu’ adı altında Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 kadın, Büyükşehir Belediyesi binası önüne yürüdü. Burada alkış tutup düdük çalarak protestoda bulunan kadınlar, ’Kürtaj hakkımız engellenemez’, ’Elini bedenimden çek’, ’Kuluçkaya kendin yat’, ’Kürtaj değil Uludere katliam’ sloganları attı. Kadınlar adına yapılan açıklamada, şöyle denildi:

 

"Tecavüzcülerin bile serbest bırakıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Doğum kontrolü ve kürtaj hakkı, kendi bedenimiz üzerindeki egemenlik hakkımızın bir parçasıdır. Kadın bedeni üzerinde ne erkeğin, ne toplumun ne devletin herhangi bir tasarrufu yoktur. Kürtaj cinayet değildir, asıl olarak kürtajı yasaklamak, kadın ölümlerini arttırmak demektir. Ülkemizde sağlıkta dönüşüm uygulamaları ile kadınların gebeliği önleme hizmetlerine ulaşmasını ve kürtaj hakkından yararlanması güçleştirilmektedir. Sezaryen ise bir doğum yöntemidir. Doğumun ne yolla yapılacağı annenin ve çocuğun sağlığı göz önünde tutularak hekimle planlanır. Bu konuda devletin müdahalesi abesle iştigaldir. Doğurup doğurmayacağımıza, kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz. Kürtaj hakkımızla uğraşmayı bırakın."

 

Kadınlar, açıklamanın ardından müzik grubunun şarkıları eşliğinde eğlenerek protestolarını gerçekleştirdi.


İstanbul'daki eylemden görüntüler >>>