Müftülüklere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı İzmir’de bir kez daha sokağa çıkan kadınlar, ses çıkarma eylemi yaptı.

Kadınlar hükümete, “Eşitsiz yasanızı derhal geri çekin” çağrısında bulundu. 

İzmir Kadın Platformu, müftülere nikâh kıyma yetkisi getiren ve mağdur hakları yasa tasarılarına karşı bir kez daha sokağa çıktı. Ses çıkarma eylemi yapmak için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar "Müftülük yasasına itirazımız var" pankartı açtı. 

Ardından kadınlar hazırladıkları metnin başlıklarını sırayla okumaya başladı. 

‘KABUL ETMİYORUZ’

"Müftülük yasasına itirazımız var, çünkü" diyen kadınlar şöyle devam etti: "Müftü nikahının yasalaşmasıyla denetimsiz imam nikahının da toplumda kabul görüp yaygınlaşması riski mevcut. İmam nikahının resmi nikaha bir alternatif gibi görülmesi kadınların ve çocukların yasalarca güvence altına alınması tüm haklarından mahrum olması demektir. Bunu kabul etmiyoruz. Evliyken eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını kullanan kadınların yalnızca eşlerinin soyadını kullanma talepleri bir dilekçe yazmak kadar kolay kılınırken, kadınların evlenirken kendi soyadlarını muhafaza etmek için hala mahkemeye gitmek zorunda bırakılması eşitsizliktir. Eşitsiz yasanızı derhal geri çekin. Kadınların, çocukların hayatına karışamazsınız. Tüm kadınları müftülere nikah kıyma yetkisi veren bu tasarıyı iptal etmek için birlik olmaya çağırıyoruz"