Kadınlar, katledilen Pınar Gültekin için Türkiye'nin birçok şehrinde sokağa çıktı.

Muğla'nın Ula ilçesinde 5 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin’in, Cemal Metin Avcı isimli erkek tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Pek çok kentte kadın cinayetlerine karşı mücadele çağrılarının yapıldığı eylemlerde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son bulana kadar "susmuyoruz" denildi.

İSTANBUL

İstanbul'da kadınlar, Kadıköy Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması için toplandı. Pınar Gültekin ve katledilen tüm kadınlar için bir araya gelen kadınlar, "Bir kadın daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi uygulansın, 6284 uygulansın" dedi.

Kadınlar, Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin için sokağa çağırıyor” başlığıyla hazırlanan çağrı metninde, şu ifadelere yer verildi.

"Her kadın cinayetinin arkasında yatan sebeple öldürüldü Pınar Gültekin. Bir erkeğe 'hayır' dediği için. İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak isteyenler, kadınlar erkeklere 'hayır' diyemesin, 'hayır' derse yaşamasın istiyor. Kadınları öldürenler, erkek yargıdan, ülkeyi yönetenlerden güç alıyor. Onlara rağmen yaşayabilmek, hem de eşit ve özgür yaşayabilmek için Pınar Gültekin için, hepimiz için bugün kadınlar her yerde isyanda!

Öte yandan saat 19:30'da Beşiktaş'ta toplanan kadınlar, "Her gün onlarda kadının öldürüldüğü Türkiye'de kadın cinayetlerini önlemek istiyorsanız, önce İstanbul Sözleşmesi'ni açıp tek tek okuyacaksınız" dedi.

ANKARA

Saat 19:00'da Çankaya Belediyesi önüde toplanan Ankara Kadın Platformu'ndan kadınlar, "Pınar Gültekin ve katledilen bütün kadınlar için susmuyoruz, sokaktayız" dedi.

Erkeklerin cesareti her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan AKP iktidarından aldığı söylenen açıklamada, "“Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Özdemir, Gülistan Doku.. Ve daha binlerce kadın. Hikayemiz aynı. Erkekler onlar sırf hayır dediği için, kendilerinden boşandığı veya ayrıldığı için veya hiç birlikte olmak istemediği için kadınları öldürme cesaretini, kadınlar öldürüldüğünde dahi yine o kadınların hayatını mercek altına alan, yine kadınların tercihlerini sorgulayan, öldüreni değil öldürüleni suçlayan savcılardan, hakimlerden, medyadan, iktidardan, toplumdan bir bütün erkek egemenliğinden, her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan AKP iktidarından alıyor” diye konuştu.

Kurtdere, “AKP iktidarı ve onun erkek egemen kurumları kadınların yaşam güvencesi olan haklarına saldırarak artık sadece kadın düşmanı politikaları uygulamakla kalmıyor, kadın katili oluyor” denildi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de kadınlar, Espark önünde toplanarak Pınar Gültekin'in katledilmesini protesto etti. 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır', 'Kadın cinayetleri politiktir' yazılı dövizler tutan kadınlar, burada oturma eylemi gerçekleştirdi.

İZMİR

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklama ardından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş yapmak isteyen kadınların önü polislerce kesildi. Yürümekte ısrar eden kadınlara polis müdahale etti. Müdahale esnasında kadınlar polisler tarafından yerlerde sürüklendi ve darp edildi. Darp edilen yaklaşık 15 kadın gözaltına alındı. Kadınlar gözaltı sırasında sık sık, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” sloganları attı.

KADIN CİNAYETLERİNİN FAİLİ AKP HÜKÜMETİDİR

Basın açıklaması ise şu şekilde:

“Pınar Gültekin'in katleden Cemal Metin Avcı’nın ‘Onu çok sevmiştim, öldürme niyetim yoktu, kıskançlık krizine girdim, yakalanacağını bilmiyordum’ sözleri de sosyal medyada ‘Bazı evine gelmeyi kabul ediyorsa ne olduğu apaçık bellidir" sözleri de bizlere İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü iptal etmeye çalışan eril zihniyet ile iyi hal indirimi alan, af yasası ile çıkan, ‘namus’ algısı yaratıp cezai indirim alan failleri hatırlatıyor. Eril zihniyetin o kırılgan erkekliğinin nasıl sonuçlandığını ve erkek yargının failleri nasıl desteklediğini kanıtlıyor. İstanbul sözleşmesi, 6284 sayılı kanun gereğince şiddeti önleme, şiddetle mücadele etme devletin kurumları tarafından güvence altına alınması gerekirken, bir kadının kaybedilişinin, katledilişinin ancak alternatif medya aracılığıyla öğrenilmesi, takip edilmesi ve faillerin ancak kitlesel eylemlerin sonucunda oluşan kitlesel basınçla yargılanabilmesi kabul edilemez. Erkek şiddetinin bu denli aleni bir hal almasında erkek yargı, erkek devlet ve tüm kurumları fail kadar suçludur. Kadın cinayetlerinin faili AKP hükümetidir. Kadın cinayetlerinin faili İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini isteyenlerdir. Kadın cinayetlerinin faili erkek yargıdır. Kadın cinayetlerinin faili patriyarkadır. Pınar Gültekin'in faili patriyarkadan, erkek yargıdan, AKP hükümetinden güç alarak hareket eden, yakalanacağımı bilmiyordum diyen Cemal Metin Avcı'dır.”

Kaynak: BirGün