CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye'de kadının sorunlarına dikkat çekti. Evliliklerin yüzde 36 ila 42'sinin 10 ila 16 yaş aralığında yani çocuk yaşta yapıldığını vurgulayan Öz, çocuklarımızın okuldan, eğitimden ilerleyen yaşlarda da çalışma hayatından kopmasının kadın yoksulluğuna uzanan vahim bir tablo yarattığını belirtti. Kadın çiftçilerin günde 20 liraya tarlada çalışırken, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
 
Şiddetin, taciz ve cinsel istismar suçunun son 10 yılda 14 kat arttığını, son 4 yılda 800'ün üzerinde kadın cinayeti işlendiğini anlatan Öz, Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde 136 ülke arasında 120. sırada bulunduğunu ifade etti. Türkiye'nin kadın istihdamında 200 ülke arasında 190. sırada olduğunu belirten Öz, "2013 yılında 214 kadın ve 10 çocuğumuz öldürülmüş, 167 kadın ve çocuğumuza ise tecavüz girişiminde bulunulmuştur. Bu cinayetlerin yarısı, yakınları tarafından bıçakla ve kendi eşleri tarafından işlenmiştir. Biz kadınların yüzde 20’si mahkemeden koruma talep etmesine karşın öldürülürken, 2013 yılında karara bağlanan 31 kadın katli davasında, birçok hafifletici neden öne sürülerek, kadına şiddet, gerçek anlamda cezalandırılmamıştır. 2013’te karara bağlanan 31 davanın 14’ünde hükümlüler, iyi hal indiriminden yararlanırken, 9 hükümlüye ağırlaştırılmış müebbet yeterli görüldü. Buna karşın, Ocak ve Şubat ayında öldürülen kadın sayısı ne yazık ki 40’a yaklaşmıştır" dedi.
 
11 İLDE SIĞINMA EVİ YOK   
 
Devletin kadına şiddeti önlemede büyük eksiği olduğunu anlatan Öz, 11 ilde sığınma evi olmadığını, 29 ilde Bakanlığa bağlı görev yapması gereken toplum merkezi bulunmadığını, birçok ilde belediyelerin toplumsal dayanışma merkezi olmadığına dikkat çekti. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinin sadece 14 ilde olduğunu ifade eden Öz, toplam cinayetlerin yüzde 15'ini polis korumasına rağmen öldürülen kadınların oluşturduğunu vurguladı.
 
KADIN NE SİYASETTE NE BÜROKRASİDE...
 
1935'te Meclisin yüzde 4'ünün, 15'inin, kadın vekillerden oluştuğunu ve bu oranın 2007 yılına kadar hiç geçilemediğini anlatan Öz, "Bugün meclisteki kadın vekil oranımız yüzde 15’in altında ve 79 kadın milletvekiliyiz. Bu sayı birçok Batı ülkesinin gerisinde olduğunun göstergesidir. Nüfusumuzun yüzde 49.8’ini oluşturan biz kadınlar, devlette yeterince yer alamıyor, üst kademelere yükselemiyoruz. 25 üyeli Bakanlar Kurulunun sadece 1 kadın bakanı var, yine sadece 1 kadın valimiz var” dedi.
 
Öz, bugün 2 bin 950 belediye başkanının 26’sının; 31 bin 790 belediye meclis üyesinin bin 340’ının; 3 bin 379 il genel meclis üyesinin 110’unun; 34 bin 275 muhtardan 65’inin kadın olduğunu belirtti.
 
2.8 MİLYON KADIN OKUMA YAZMA BİLMİYOR
 
Öz, Türkiye’de okuma yazma bilmeyen 3 milyonun 2 milyon 800 bininin kadın olduğunu; ilköğretim mezunu kadınların ancak yüzde 20’sinin bir işte çalışabildiğini vurguladı. Öz bu işlerin ise genelde güvenceden yoksun, parça başı işler olduğuna dikkat çekti. Evlenme ya da hamile kalmanın, kadınları işten çıkarmada tehdit olarak kullanıldığını söyledi.
 
Öz, "Aile içi şiddetin, kadına biçilen rollerin değişmediği düzende, eğitim olanaklarımız üst üste çıkan yasalarla önümüzü tıkmaya devam ediyor. 4+4+4 yasasının özellikle kız çocuklarımızı okuldan uzaklaştıran sonuçları, çocuk yaşta evlilikleri, eve kapanmayı ve yaşamda kendi ayakları üzerinde durmayı engelleyen etkenler olarak karşımıza dikilmektedir" diye konuştu.
 
Devlette çalışan 2 milyon 550 bin kişinin yüzde 36'sının yani 914 bininin kadın olduğunu kaydeden Öz, üst düzey kadın yönetici oranının ise yüzde 9 olduğunu söyledi.  "Bizim, kadınların rolünü sadece ev ve aile içi ilişkilerle sınırlı tutmayan, kadının istihdam, girişim, eğitim, sosyal güvence ve  şiddet sorunlarına ve siyasi geleceğine onu özgür bir birey kabul ederek eğilen yeni bir anlayışa ihtiyacımız vardır. Bu düşünce ve önerilerimle, tüm kadınların Emekçi Kadınlar Gününü yürekten kutluyorum" dedi. (Hürriyet)