Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Çalışma hayatının her alanında yer alan kadınların tarıma yaptıkları katkılara dikkat çeken Bayraktar, “Kadın çiftçiler, çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün, 4 yılda 1 yıl yıpranma payı almalıdır. Ayrıca devlet, kadın çiftçilerimize yüzde 50 oranında prim desteği vermelidir" dedi.

1 MİLYON 782 BİN KADIN ÇİFTÇİNİN 1 MİLYON 677 BİNİNİN SİGORTASI YOK

Geçen yılın kasım ayı rakamlarına göre tarımda çalışan 4 milyon 515 bin kişinin yüzde 39,5'ini kadınların oluşturduğunu aktaran Bayraktar, 1 milyon 782 bin kadın çiftçinin üretim sürecinde yer aldığını anlattı.

Bayraktar, tarımda çalışan kadınların 1 milyon 677 bininin yani yüzde 94,1'inin sigorta kaydı bulunmadığına dikkati çekerek, kadın çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi yönünde teşvik edici önlemlere ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Bu kadar ağır yükü taşıyan kadın çiftçilerin, pozitif ayrımcılığı hak ettiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Kadın çiftçiler, çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün, 4 yılda 1 yıl yıpranma payı almalıdır. Devlet, kadın çiftçilerimize yüzde 50 oranında prim desteği vermelidir. Söz konusu desteğin verilmesi durumunda, kadın çiftçilerin sağlık harcamaları eşleri yerine kendi sigortalarınca karşılanacağından, desteğin büyük kısmı devlete geri dönecek, böylece sosyal güvenlikte kayıt dışılık da önlenmiş olacaktır. Türk tarımı ancak kadınların potansiyelini açığa çıkarabildiği ve kadınların toplumsal refahtan pay alabildiği ölçüde tarımsal, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmiş bir konuma gelebilir."

'TARIMDA KADIN İŞÇİLER OLMASA TÜRKİYE AÇ KALIR'

En ağır iş yükünün tarımda çalışan kadınların sırtında olduğunu belirten Bayraktar, "Kadın çiftçilerimiz olmazsa Türkiye aç kalır. Tarlada, bağda, bahçede, ahırda ve ağılda bitkisel ve hayvansal üretimin iş gücünü sağlayan kadın çiftçilerimiz, bunların yanı sıra ev işlerini, hasta, yaşlı ve çocukların bakımını da yapmakta ve aile beslenmesinde en önemli görevi üstlenmektedir" dedi.

Bayraktar, tarımda çiftçilerin, özellikle de üstlendikleri fonksiyonlar dolayısıyla kadın çiftçilerin eğitiminin kritik olduğunu vurgulayarak, ülke çapında 'Kadın Çiftçi Eğitimi Programı'nı sürdürdüklerini anımsattı. Bayraktar, kadın çiftçilere, sosyal güvenlik, kooperatifçilik, girişimcilik ve liderlik, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği ana eğitim konularının yanında her türlü tarımsal faaliyetle ilgili eğitim verildiğini aktardı.