Balıkesir’in Edremit İlçesi Akçay Mahallesi’nde Nurhan T. adlı kadına eşi İsmail T. öldürme kastıyla balta ile saldırdı. Elleri ve parmakları kopan, vücudunun değişik yerlerinden ağır satır darbeleri olan Nuhran T'nin hayati tehlikesi devam ediyor.

Adının İsmail T. olduğu öğrenilen şahıs, basına yansıyan bilgilere göre eşi Nurhan’ın ellerini ve parmaklarını satırla kopardı. Kafasını ve vücudunun çeşitli yerlerini de yaraladı. Ağır yaralanan kadın kopan uzuvlarıyla birlikte hastaneye kaldırıldı ve kopan elleri ve parmaklarının dikilmesi için başlatılan ameliyat sonrası hayati tehlikesi  sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir’in Gümüşçeşme Mahallesi’nde Seda K. Adlı kadın da defalarca bedenine saplanan bıçak darbeleri ile kocası E.K. tarafından çocuklarının gözü önünde katledilmişti.

“Ataerkil zihniyet ve sistem tarafından beslenen ve kollanan erkekler kadınları, LGBTİ+ bireyleri ve çocukları öldürmeye devam ediyor” diyen Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması yaptığı açıklamayla olayı kınayarak şunları ifade etti:

“Balıkesir’de, Körfezde son yıllarda üst üste yaşanan kadın cinayetleri artık sabrımızı taşırdı. Körfezde kocaları, eski kocaları, erkek arkadaşları, oğulları, babaları tarafından katledilen Esra Gövem, Hanife Akman, Emine Kuru, Fatma Karabulut, Aygül Yönyül, Pınar Ç, Zeynep Çeliksoy, Işıl Çetkin, Selin Kartal, Yonca Tatarka, Vusule Yaşar’ın, minik Kuzey Efe’nin kanları daha yerde kurumadı.

Ülkemizin her yanı kan gölüne döndü. Kadınlar IŞİD yöntemleri ile, satırla, baltayla, sayısız bıçak darbeleri ile öldürülüyor! Kadınlar kendi kararlarına, kendi bedenlerine sahip olma ve özgürleşme mücadelesinde canlarını kaybediyor! Ne yazık ki katiller iyi hal indirimleri ile cezasız kalıyor! Adeta ödüllendiriliyor!

Körfez bölgemizde, Edremit ve Burhaniye’de hala bir kadın danışma merkezi yok. Şiddete maruz kalan, tehdit edilen kadınlara kadın örgütlerinden başka sahip çıkacak, yol gösterecek bir destek mekanizması yok. Şiddete maruz kaldığında kurumsal mekanizmalarla desteklenmeyen, korunmayan kadınların sonu da çoğunlukla ne yazık ki “öldürülmek” oluyor.

Kadın cinayetleri giderek daha fazla arttı ve bir “CİNSKIRIM” boyutuna ulaştı. Ne yazık en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemde İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararı ile feshedildi! Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetki ve görevleri çiğnendi. Ayrıca toplumun büyük çoğunluğunun İstanbul Sözleşmesi’nden yana olan iradesi hiçe sayıldı. İstanbul Sözleşmesi bizim için hala yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi kadınların ve LGBTİ+ ların yaşamları için elzemdir, güvencedir. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı yok hükmündedir. Kabul etmiyoruz!

Körfez Bölgesinde yeterli personele ve donanıma sahip, kadınlara psikolojik, ekonomik ve hukuki destek verecek “Kadın Danışma Merkezleri” nin acilen kurulmasını istiyoruz.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, tüm muhalefeti, tüm ilgili kamu kurumlarını, yerel yönetimleri, kolluk kuvvetlerini, herkesi acilen göreve çağırıyoruz. “

Doğan Prepol / Edremit