Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2012 yılının ilk altı ayında 93 kadın öldürüldü. Sadece medyada yer alan haberlerden derlenen bu rakamın gerçekte çok daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

CİNAYET NEDENİ OLARAK BOŞANMA İLK SIRADA

Platformun yaptığı değerlendirmede cinayet nedenlerinde yüzde 29 ile boşanma, reddetme ve ayrılık birinci sırada. Cinayetlerin en yaygın failleri ise eş ya da eski eşler.

İNTİHAR SÜSÜ VERİLİYOR

Platform, ilk 6 ayda kayıtlara intihar olarak geçen ölümlerde ise ailelerin yüzde 50’si cinayetlere "intihar süsü" verildiği düşüncesinde.

Platformun takip ettiği Siirt’te kaza ile uçurumdan düştüğü iddia edilen öğretmen Esin Güneş davası da buna bir örnek. Öldürülen kadınların yüzde 10’unun bedeni çuvala konularak, denize atılarak ya da yakılarak yok edildi. Yüzde 7.5’i eşarp, ip, tel ya da kemerle boğuldu. Yüzde 33’ü de kesici aletlerle, yüzde 37’si ateşli silahlarla katledildi. Kesici aletle katledilen kadınların yüzde 6’sı baltayla doğrandı.

TESPİTLER

Platformun 2012’nin ilk altı ayına ilişkin tespitlerinden bazıları şöyle:

* Ocak’ta 14, Şubat’ta 13, Mart’ta 12, Nisan’da 21, Mayıs’ta 17, Haziran’da 15 kadın arkadaşımızı kaybettik. 8 Mart’ta olumlu ve olumsuz yönleriyle çıkan yasanın gerçekten uygulanmaması sonucu Mart ayından Nisan ayına geçişte kadın cinayetlerinde iki kata yakın bir artış görüyoruz.

* Kadınların öldürülme sebeplerindeki en büyük oran olarak kendi hayatına dair karar verme, yerini %53 oranıyla koruyor. Bunun dışında bir önceki raporda başka bir kadını ya da çocuğu korumak için öldürülme oranı hiç yokken bu oran şimdi %6. İnsanlığın ölmediği bu oranlarda açıkça görüyoruz, kadınlar başka kadınların hayatlarını kurtarmaya çalışıyorlar.

* Kadınların öldürülme sebeplerinde yer alan başka yüksek bir oran ise ayrılma ve boşanma ile %28,5, kıskançlık ile %22 ve reddetme ile %8.

* 2008-2011 veriler raporunda kadınların %88’i tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyordu, bu oran şimdi %100’ü buldu.

* 2008-2011 veriler raporunda kocası ya da eski kocası tarafından öldürülen kadınların oranı %47, şimdi %69. Boşanmayı hukuk ve semavi dinler bile kabul ederken Türkiye’de yaşayan erkekler hala kabul etmiyor.

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduktan sonra aile meclisi kararıyla öldürülme oranı %50 artmıştı. Bu oran ciddiyetini koruyor: kadınların aile içinde katledilme oranı %54.

* AKP hükümetinin çocuk gelinler yetiştiren 4+4+4 eğitim sistemiyle, kürtaj hakkına karşı açıklamaları ve sezaryenle ilgili yasal düzenlemeleriyle ürettiği kadın düşmanı politikaları sonucu Tuğba Genç, Mahmure Karakule, Şükran Tuğ’u kaybettik.

* Koruma talep eden kadınların %75’ine kâğıt üzerinde tedbir kararı çıkarıldı. Ancak bunlar gerçek koruma olmadığı için bu kadınlar öldürüldü. Platformun takip ettiği Dilber Keskin davası bu verilerdeki kadın arkadaşlarımızdan biridir.

* Sığınma evine yerleştirilen kadınların %37,5’u öldürüldü.

* 2011 yılında kriz ve işsizlik sebebiyle öldürülen kadınların sayısı kadar kadın arkadaşımızı 2012 yılının ilk altı ayında kaybettik.

* Kadınların işkence ile öldürülme oranında %100’lük bir artış oldu. Öldürülen kadınların %10’u çuvala konularak, denize atılarak ya da yakılarak bedenleri yok ediliyor.

* Kadınların %7,5’i boğularak, %33’ü kesici aletle, %37’si ise ateşli silahla öldürüldü. Geçtiğimiz yıl testere ile öldürülen Münevver Karabulut’un katiline ağır ceza verildikten sonra ise testere ile öldürülme vakası yaşanmadı.

* Katiller birbirinden yöntem öğreniyorlar. Geçtiğimiz raporda kesici aletle öldürülen kadınların %4,5’uğu boğazından kesilerek öldürülmüşken bu oran şimdi %23’e çıktı. (anf)