İSTANBUL - Son yıllarda hemcinslerine yönelik artarak devam eden cinayetler, kadınları isyan ettiriyor. Türkiye, neredeyse her gün bir kadının katledildiği ve bu vakaların da olağanlaştırıldığı bir ülke durumunda. Kadınlar, cinayetlere dikkat çekmek ve önlenmesine çabalamak için '7/24 nöbette' olacaklar.

Kadına yönelik şiddetin sembolü haline gelen Ayşe Paşalı davasının karar duruşması öncesinde kadınlar, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Antalya'da, Van'da, Sinop'ta, Urfa'da, Diyarbakır'da, Adana'da, Trabzon'da meydanlarda olacaklar. Cinayet öncesinde önce eski eşi İstikbal Yetkin'den şiddet gören ancak buna rağmen koruma talebi reddedilen Ayşe Paşalı davasında 12 Mayıs Perşembe günü karar çıkması bekleniyor.

Ülkenin dört bir yanında oturma eylemi başlatan kadınlar, kadın cinayetlerinin son yıllarda yüzde bin 400 arttığına vurgu yaparak, bir kez daha devleti uyardılar: "Ya 25 milyon kadının hayatı için görevlerinizi yapın ya da hayatımızdan çekip gidin."

Devletin kadın cinayetlerini önlemek için hiçbir önlem almadığı Türkiye'de kadınlar sokaklara akın etti. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Van, Sinop, Urfa, Diyarbakır, Adana ,Trabzon gibi ülkenin dört bir yanında '7/24 nöbeti' başlatan feminist kadınlar, "Artık rakamları telaffuz edecek durumumuz kalmadı, tahammülüz kalmadı, cinayetleri durdurun” diye feryat ettiler.

25 MİLYON KADININ BUGÜNÜ VE YARINI İÇİN...

Kadın Cinayetlerine Karşı 7/24 Nöbeti”nin İstanbul’daki ayağı Taksim Meydanı’nda başladı. Taksim'de toplanan kadınlar adına konuşan Beyhan Demir, şöyle dedi: "Öfkemiz, kadınların emeklerine el koyan, bedenlerini kendi denetimlerinde gören erkeklere. Erkeklerin şiddetini meşru gören ve hayatı erkeklere göre ören erkek egemen sisteme. Temel haklarını güvence altına almakla görevli devletin, hükümetin, can güvenliğini sağlayamadığı 25 milyon kadının bugünü ve yarınları için öfke ve isyanla buradayız."

TÜRKİYE, SAHTE İMZA MI ATIYOR?..

Türkiye’nin, Avrupa Konseyi Kadına Karşı ve Ev İşi Şiddetle Mücadele gibi sözleşmelerin ilk imzacılarından olduğunu hatırlatan Demir, bu gibi uluslararası sözleşmelerin Türkiye'de kağıt üstünde kaldığını belirtti. "25 milyon kadına uluslar arası prestij aracından öteye bir ehemmiyet verilmemesine tepkiliyiz" diyen Demir, ekledi: "Öfkemiz, kadın erkek eşitliğini fiili olarak sağlamak için harekete geçmeyen hatta buna direnen ve her vesile ile tartışmaya açanlara ya da hiç telaffuz etmeyenlere..."

Kadınlar, hükümetlik dönemi boyunca artan kadın cinayetleri nedeniyle AKP'ye de şöyle seslendiler: "Size söyleyecek sözümüz kalmadı artık. Ya 25 milyon kadının hayatı için görevlerinizi yapın ya da hayatımızdan çekin gidin."

ANF