Bir kadın cinayeti davasında daha haksız tahrik savunması talebi mahkeme tarafından dikkate alındı.

Van’da 17 Mayıs 2009 tarihinde imam nikahlı eşi Kerem Çakan tarafından 6 aylık hamileyken önce bıçaklanan daha sonra da araçla üzerinden geçilerek katledilen Eylem Pesen cinayeti ile ilgili açılan dava, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Pesen’in yakınları, aldığı tehditler ardından bir süre önce davadan geri çekilmişti. Sanık Çakan ile avukatının hazır bulunduğu duruşmayı, Van'da faaliyet yürüten kadın kurumlarından VAKAD, YAKAKOOP ve Van Mavi Göl Kadın Derneği üyeleri de izledi.

Mahkemede ilk olarak sanık Çakan'a söz verildi. Sanık Çakan, önceki duruşmada kadınlara yönelik yaptığı hakaretlerden dolayı özür dilediğini belirterek, kadın kurumlarının duruşmaya katılmamalarını istedi.

ÇAKAN  ‘AĞIR TAHRİK' DEDİ

Çakan, 3 yıldır Elazığ'da psikolojik tedavi gördüğünü, psikolojik olarak iyi olmadığını, 'ağır tahrik' dolayısıyla Pesen’i öldürdüğünü iddia etti. Savunma için süre talep etti.

Mahkeme heyeti ise Çakan'ın talebini dikkat alarak, tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 12 Şubat 2013 tarihine erteledi.

KADIN DERNEĞİ 'HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ'NE DİKKATİ ÇEKTİ

Van Kadın Derneği yaptığı açıklamada Şubat ayında görülecek davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

Çakan’ın da haksız tahrik indiriminden faydalanmak istediğine dikkat çekti. Açıklamada, "kadın cinayetleri nedenselleştirilemez, hiçbir neden bir insanın ölümüne gerekçe değildir. Bunun adı cinayettir ve haksız tahrik indirimi uygulaması bu cinayetlerin önünü açmaktadır. Sanık Çakan, 'bugüne kadar bunun benzeri davalarda nasıl karar verildiyse benim için de aynı kararı verin' diyerek, haksız tahrik indirimi uygulanan davaların nasıl da adaleti sağlamadığına işaret etmiştir. Kadın örgütlerinin de bu indirimin uygulanması için politikalar üretmesinden rahatsız olduğunu, davalara katılmamaları gerektiğini söyleyerek göstermiştir," denildi. (anf)