Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da bir grup kadın, yeni yönetimde haklarının geri alınmaması için eylem yaptı. Başkent Kabil'de ellerinde pankartla bir video çeken kadınlar, "Çalışmak, eğitim ve siyasi katılım her kadının hakkıdır" sloganını attı. 

'ZORUNLU ILIMLILIK' KAYGISI SÜRÜYOR

20 yıllık ABD-NATO işgalinin son bulmasıyla yönetimi ele geçiren Taliban, şu ana dek geçmişe kıyasla ılımlı mesajlar veriyor. Taliban, 'yeni dönem'de kadınların haklarının korunacağı mesajını işlemeye çalışıyor. Taliban liderlerinden bugüne dek yapılan açıklamalarda, çarşaf giymenin mecburi tutulacağı, bununla birlikte kadınların çalışmasına, sokağa yalnız çıkmasına ve okula gitmesine izin verileceği belirtildi.

Ancak geçmişte kadınlara eğitim ve çalışma hakkının tanınmaması, evden yalnız çıkmalarına izin verilmemesi gibi uygulamalarla anılan Taliban'ın bu mesajları kısa vadede ülkeyi yönetebilmek için veriyor olmasından ve bu 'ılımlı' imajdan ileride vazgeçmesinden endişe ediliyor.

HALİD HÜSEYNİ: KAZANIMLAR HAVAYA UÇTU

Büyük ilgi gören ve filme de çekilen Kite Runner (Uçurtma Avcısı) romanının yazarı Halid Hüseyni de, Afgan kadınlarının son 20 yılda elde ettiği kazanımların "havaya uçtuğunu" söyledi. Kabil'de dünyaya gelen Afgan Amerikalı yazar BBC Radio 4'teki Today programına yaptığı açıklamada "son 20 yıl zorlu olsa da, yanlış adımlar ve trajedilerle dolu olsa da, Afganistan'da ilerleme sağlandığının da bir gerçek olduğunu" belirtti.

Hüseyni, kadınların Afgan Parlamentosu'na girebilmelerinin, emniyet müdürü olabilmelerinin, işgücüne katılabilmelerinin ve ülke genelinde kız çocuklarının okula gidebilmelerinin, milyonlarca Afgan'ın yaşamını iyileştirdiğini söyledi. Hüseyni "Şimdi bunların hepsi havaya gitti ve bu kazanımların kalıcı olup olmayacağını zaman gösterecek" dedi.